Totul despre recuperarea de creante si datorii

0
1030

Recuperarea de creante si datorii se refera la achitarea diferitelor plati sau servicii, care au fost neindeplinite la timp de debitor catre creditor. La nivel legislativ, in Romania creantele si alte tipuri de datorii se pot recupera prin intermediul a trei modalitati distincte.

Mai intai se poate apela la calea amiabila, aceasta fiind de preferate pentru economisire de timp, efort si bani, in cazul ambelor parti implicate. Cea de-a doua etapa la care se poate apela pentru recuperarea de creante se realizeaza prin somatia de plata, adica se ajunge la exercitarea unor obligatii prin justitie. Ultima metoda, pusa in aplicare in situatiile in care debitorul refuza cu orice pret achitarea datoriilor, este executarea silita.

Recuperarea de creante – cale amiabila

Numita si procedura de drept comun, recuperarea de creante pe cale amiabila este prima actiune pe care creditorul este indicat sa o efectueze. In primul rand, se realizeaza o scrisoare prin care debitorul este chemat sa discute cu creditorul. Se apeleaza in acelasi timp telefonic, in mai multe randuri, pe e-mail sau fax, dupa caz. Se incearca orice posibilitate de contactare si de discutie cu debitorul.

Daca se ajunge la o discutie si debitorul este de acord cu plata si alte clauze impuse de creditor ca urmare a intarzierii de plata, se va intocmi un document, in care se va specifica in scris toate oblogatiile debitorului din acel moment, fata de creditor. Se vor trece sumele de bani, bunurile sau serviciile datore, termenul pana cand debitorul are timp sa-si indeplineasca obligatia, data si semnatura celor doua parti.

Recuperarea de creante – somatia de plata (justitie)

In cazul in care debitorul refuza sa se prezinte la intalnire, nu raspunde la telefon sau nu respecta prevederile din documentul scris, se poate trece la pasul urmator, adica inaintarea cererii de chemare in judecata. Debitorul va primi in zilele ce urmeaza intampinarea depusa de creditor.

Se continua procesul in mod normal, prin verificarea probelor, existenta martorilor, interogatorii de ambele parti si alte tipuri de investigatii pentru a stabili cu exactitate daunele si motivele care stau la baza neplatii debitorului catre creditor.

Apoi urmeaza procedura prin care se emite hotararea judecatoreasca. Se poate declara apel la hotarare si recurs, dupa caz. Dupa hotararea finala, debitorul va primi instiintare cu urmatoarele aspecte:

  • Suma de bani exacta sau alte tipuri de bunuri pe care trebuie sa le recupereze creditorul.
  • Eventuale penalitati in functie de situatie.
  • Termenul limita pana la care debitorul este obligat prin lege sa restituie banii, bunurile sau serviciile catre creditor.

Recuperarea de creante – executare silita

Daca debitorul nu respecta obligatiile aferente hotararii judecatoresti, intra in urmatorul stadiu de recuperare creante, anume, executarea silita. Creditorul poate sa apeleze la o firma specializata de recuperare creante si datorii pentru a facilita procesul de executare silita. In cazurile extreme, se poate apela la ajutorul politiei si altor forte pentru recuperarea de creante, atunci cand debitorul dispare, nu mai poate fi contactat in niciun mod sau refuza in continuare sa plateasca, chiar si in urma hotararii judecatoresti.

Cum te putem ajuta

Daca vrei sa apelezi la sfatul unui specialist, atunci cel mai potrivit este avocatul drept comercial. Te va ajuta cu tot ceea ce inseamna:

  • Nerespectare contracte comerciale.
  • Recuperare creante comerciale si recuperarea de credite de la firme.
  • Somatii de plata si ordonante de plata
  • Executare silita si contestatii la executare
  • Asistenta si reprezentare in fata instantelor de orice grad, competente in solutionarea litigiilor comerciale.
  • Punerea in executare a dispozitivelor hotararilor judecatoresti.
  • Intocmirea de notificari, somatii, adrese, cereri.

Pentru mai multe informatii, intrebari si consultatii intra aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here