Anul 2020 incepe cu modificari importante in legea care priveste drepturile politistilor in a legitima si duce la sectia cetatenii, din varii motive. De asemenea, apar schimbari in privinta dreptului politistilor de a intra in locuinta unei persoane, situatiile fiind mult mai permisive, pentru a incerca asigurarea mai buna a sigurantei cetatenilor.
Astfel, incepand cu data de 26 ianuarie 2020, modificarile de mai jos vor aduce puteri sporite politistilor, acest lucru insemnand mai multa strictete in respectarea legii, amenzi mai mari si pedepse specifice. Toate schimbarile sunt cuprinse in Legea 192/2019, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza.
Intrarea in locuinta a politistilor
De pe 26 ianuarie, politistii vor putea intra in casa uneia sau mai multor persoane suspecte in urmatoarele conditii:
- In cazul in care primesc semnale sau sunt atentionati prin diferite mijloace exterioare, ca in locuinta respectiva are loc un act de violenta domestica sau orice alte ilegalitate.
- In situatia in care exista pericolul unei epidemii, exemplul cel mai evident fiind prezenta unei persoane decedata in interiorul locuintei.
- Atunci cand politistul primeste informatii ca in locuinta respectiva se ascunde un terorist.
- Politistul doreste sa prinda in flagrant persoane suspecte.
Astfel, politistul poate intra in locuinta cu forta, fara sa fie nevoit sa bata la usa sau sa prezinte niciun tip de mandat, numai daca are loc una dintre situatiile enumerate mai sus.
Modificari procedura de legitimare a cetatenilor
Pana la 26 ianuarie 2020 amenda pentru refuzul legitimarii in fata politistului era de 500 lei. Dupa aceasta data, sanctiunea pentru nelegitimare poate creste pana la 1500 lei, in functie de diferiti factori externi, stabilit de organul legii.
In conditiile in care politistul considera ca este necesar controlul corporal, poate solicita persoanei in cauza sa tina tot timpul mainile la vedere. De asemenea, in aceiasi situatie, daca se impune, politistul poate cere persoanei sa stea in pozitia culcat pe jos sau la perete, pana cand vin intariri sau se pun catusele, pentru a fi dusa la sectie.
Modificari procedura de legitimare a politistilor
Politistul trebuie sa se legimiteze de fiecare data, indiferent de situatie sau de momentul in care surprinde o ilegalitate. Atunci cand este in uniforma de politist, se va prezenta cu numele si prenumele, alaturi de denumirea unitatii de care apartine. In conditiile legitimarii politistului in haine civile, acesta se va prezenta cu numele si prenumele, denumirea unitatii din care face parte si va prezenta insigna de lucru sau legitimatia.
Prezentarea la sectia de politie
Exista mai multe situatii in care politistul are dreptul de a duce una sau mai multe persoane la sectie, dupa cum urmeaza:
- Persoana in cauza este suspecta, nu se poate stabili identitatea acesteia sau actele de identitate au mare probabilitate de a fi false.
- Comportamentul si atitudinea persoanei in cauza sunt semnale ca a comis sau urmeaza sa comita o fapta ilegala.
- Atitudinea si comportamentul persoanei in cauza ameninta siguranta publica.
- Este mai bine pentru siguranta celor din jur, pentru ca persoana in cauza sa fie dusa la sectie, pentru mai multe verificari.
Persoana in cauza va fi dusa la cea mai apropiata sectie de politie, unde politistii vor anunta incidentul sefului direct. Persoana poate sa paraseasca sectia de politie dupa ce au fost efectuate toate masurile de verificare si asigurare a sigurantei publice.
Sanctiuni pentru tulburarea linistii publice
Dupa ce persoanele care fac galagie pe o strada sau un cartier au primit amenda, insa nu renunta la acest comportament, risca sa plateasca o amenda care poate ajunge pana la 3000 de lei, in conditiile in care politistii se reintorc dupa 24 ore. Cu cat repetitiile sunt mai dese, cu atat riscul unei amenzi foarte mari creste, precum si a prestarii de 150 ore de munca in folosul comunitatii.
Pentru solocitarea ajutorului unui avocat specialist intrati aici.