Varsta de pensionare femei in 2020

0
1657

Varsta de pesnionare in cazul femeilor sufera anumite schimbari in acest an, atunci cand ne referim la posibilitatea iesirii la pensie in mod anticipat. Conform Legii nr. 263/2010, exista prevederea conform careia, barbatii si femeile pot iesi la pensie mai devreme, daca indeplinesc anumite criterii specifice. Acest fapt mai este valabil numai pana la finalul lui 2020, in ceea ce priveste pensiile anticipate, pentru ca din 2021 va exista numai optiunea de pensii anticipate partiale, care semnifica o cu totul alta situatie.

Pensii anticipate vs. pensii anticipate partial

In general, in cazul ambelor sexe se poate iesi la pensie mai devreme cu pana la 5 ani. In cazul pensiilor anticipate nu se impune niciun tip de penalizare si se transforma in pensia normala pentru limita varstei de pensionare prevazuta de lege. In schimb, pensiile anticipate partial, au nevoie de un tip de cotizare speciala mai mic, dar care presupune o serie de penalizari.

Femeile care au un stagiu complet de cotizare au dreptul la o pensie anticipata partiala cu 5 ani mai devreme de limita de varsta impusa de lege, insa va fi mult mai mica fata de pensia normala. Dupa ce se vor indeplini toate conditiile necesare prevazute de lege, pensia anticipata partial va deveni pensie in cote normale, si se vor recalcula sumele, pentru a se ajunge la un nivel standard de plata a pensiei.

Femeile si pensiile anticipate

In cazul femeilor limita normala a varstei de pensionare in Romania este de 61 ani si 3 luni. In conditiile in care femeile doresc sa opteze pentru pensia anticipata pana la finalul lui 2020, trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Astfel, ar trebui sa prezinte un stagiu de cotizare de 39 ani si 3 luni, dintre care avem: 31 ani si 3 luni care reprezinta stagiul complet, la care se adauga 8 ani de cotizare in plus, pentru a fi eligibile pentru pensia anticipata. Daca se indeplinesc aceste conditii, pensia anticipata se va transforma automat in pensia conforma varstei de pensionare prin lege, fara alte tipuri de cereri sau adaugari.

Incepand cu anul 2021 femeile vor putea sa opteze numai pentru pensiile anticipate partial. In cazul acestora, se acorda acelasi interval de maxim 5 ani inainte de varsta legala de pensionare, insa cu diferite tipuri de penalitati. Fiecare luna de anticipare presupune o scadere a pensiei, dupa cum urmeaza:

Pana la 1 an – 0,50%

Peste 1 an – 0,45%

Peste 2 ani – 0,40%

Peste 3 ani – 0,35%

Peste 4 ani – 0,30%

Peste 5 ani – 0,25%

Peste 6 ani – 0,20%

Intre 7 si 8 ani – 0,15%

Schimbari viitoare si posibile ale varstei de pensionare

Se are in vedere ca pe parcursul a urmatorilor 10 ani, varsta de pensionare legala pentru femei sa ajunga la 63 ani, iar stagiul complet de cotizare se va transforma din 31 ani la 35 ani. Am vazut ca in 2019 varsta de pensionare la femei a crescut cu 3 luni, acestea adaugandu-se si la stagiul de cotizare. In acest moment exista un proiect de lege prin care persoanele trecute de varsta de pensionare, isi pot prelungi contractul de munca pana la implinirea varstei de 70 ani. In proiectul de lege se stipuleaza ca este o alegere personala si nu se impune pentru toate persoanele. In prezent, speranta de viata in Romania este de 68,5 ani pentru barbati si de 71 ani pentru femei

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here