Pensia pentru limita de varsta se acorda persoanelor care au indeplinit in mod cumulativ, in momentul pensionarii, toate conditiile pentru atingerea varstei standard de pensionare, precum si stagiul de cotizare prevazut de lege.
Varsta standard de pensionare se deosebeste in functie de sex, in cazul barbatilor fiind de 65 de ani, iar in cazul femeilor fiind de 63 de ani. Stagiul minim de cotizare este acelasi pentru ambele categorii, de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare trebuie sa atinga, conform Legii nr. 127/2019, 28 de ani in cazul femeilor si 33 de ani in cazul barbatilor.
Se urmareste o crestere a varstei de pensioare si implicit a stagiului de cotizare, dupa cum urmeaza:
In cazul barbatilor varsta de pensionare va creste de la 64 la 65 de ani in perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2015; Stagiul complet de cotizare in cazul barbatilor creste de la 33 de ani la 35 de ani, in intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015.
In cazul femeilor, varsta de pensionare va creste de la 59 ani la 63 ani in perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2020. Stagiul complet de cotizare in cazul femeilor creste de la 28 de ani la 35 de ani, in intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030.
Dreptul la pensie pentru limita de varsta
In cazul celor care au lucrat in conditii deosebite de munca si in conditii speciale de munca, se vor acorda anumite beneficii, printre care se numara reducerea varstei standard de pensioanre, adaugarea unei perioade la vechimea in munca, majorarea punctelor lunare – 25% pentru cei care au desfasurat activitati de munca in conditii deosebite, respectiv 50% pentru care care au desfasurat activitati in conditii speciale de munca.
“Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de incadrare in grad si tip de handicap cu valabilitate permanenta”, art. 52, Legea 127/2019. Se vor lua in calcul urmatoarele conditii:
Daca este vorba de handicap grav, se aplica daca au realizat cel putin o treine din stagiul complet de cotizare;
Varsta de pensionare se reduce cu 10 ani in cazurile cu handicap accentuat, daca s-a realizat stagiul de contizare de 20 ani;
Varsta de pensionare se reduce cu 10 ani in cazurile cu handicap mediu, daca s-a realizat stagiul complet de cotizare.
Particularitati ale pensiei pentru limita de varsta in cazul femeilor
In cazul in care o femeie a realizat stagiul minim de cotizare si a nascut in acea perioada 3 copii si i-a intretinut pana la varsta de 16 ani, atunci i se va reduce varsta de pensioare cu 6 ani. Daca vorbim de mai mult de 3 copii nascut in perioada in care si-a desfasurat activitatea de munca, respectiva femeie va mai primi o reducere de cate 1 an pentru fiecare copil nascut dupa cei 3. In aceasta categorie sunt incluse si situatiile in care copii au fost adoptati si intretinuti de catre mama intr-un interval de 13 ani.