Pandemia coronavirus: certificat de forta majora sau certificat de urgenta?

0
938

Pe fondul pandemiei de coronavirus si a starii de urgenta instituita din data de 16 martie 2020 de catre presedintele Klaus Iohannis, multe societati comerciale se afla in imposibilitatea de a-si indeplini obligatiile contractuale. Multi angajati lucreaza in aceasta perioada in regim remote, altora le-au fost suspendate contractele individuale de munca, fiind multe probleme si la nivelul contractelor cu furnizorii.

Pentru a justifica incapacitatea de plata si de indeplinire a celorlalte obligatii din contract, firmele pot sa solicite institutiilor avizate ale statului, diferite tipuri de certificate. Vorbim de certificatul de forta majora si certificatul de stare de urgenta. Chiar daca se bazeaza pe acelasi pincipiu, exista anumite diferente clare, de care societatile comerciale ar trebui sa tina cont, inainte de solicitarea unuia, in detrimentul celuilalt.

Este bine de stiut faptul ca, ambele certificate demonstreaza dificultatea si incapacitatea partii contractuale de a-si indeplini obligatiile, iar in functie de caz, se poate ajunge la o eliberare de la executarea obligatiei, renegociere sau amanare.

In cele ce urmeaza descopera tot ce trebuie sa stii despre fiecare tip de certificat si care se potriveste mai bine situatiei in care te afli in prezent.

Certificat de forta majora

Certificatul de forta majora poate fi eliberat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in baza unui dosar care trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:

  • Cerere de emitere a certificatului de forta majora.
  • Copie si original dupa contractul asupra caruia se impune clauza de forta majora.
  • Atestari de la alte institurii si organe avizate, pentru a justifica evenimentul care a dus la impunerea prevederilor fortei majore.
  • Inscrisuri din care sa reiasa legatura de cauzalitate dintre evenimentul de forta majora invocat si imposibilitatea indeplinirii obligatiilor partii care il invoca.
  • Act doveditor privind notificarea celeilalte parti contractuale privind efectele si modificarile contractului.
  • Declaratie pe proprie raspundere a solicitantului privind veridicitatea informatiilor furnizate.

Dosarul va trebui sa cuprinda si dovada achitarii tarifului in valoare 500 euro plus T.V.A. platibili in lei la cursul B.N.R. din ziua emiterii facturii. Dupa cum am vazut din cerintele emiterii certificatului de forta majora, solicitantul trebuie sa justifice si sa demonstreze incapacitatea de a-si indeplini obligatiile contractuale in situatia data. Dupa ce este depus dosarul la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, termenul de solutionare este de 15 zile lucratoare.

Odata obtinut contractul, in principiu, se valideaza neexecutarea contractului, acesta putandu-se adapta, renegocia sau suspenda, in functie de caz. In orice caz, este de luat in considerare faptul, ca daca se ajunge in instanta, aceasta este singura care poate sa aprecieze caracterul evenimentului ca forta majora si ar putea sa nu ia in considerare certificatul de forta majora. De asemenea, certificatul de forta majora nu este necesar in situatia in care partea contractuala apeleaza la principiul impreviziunii.

Certificat de stare de urgenta

Certificatul de stare de urgenta poate fi obtinut de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. Acest certificat va putea fi eliberat online, in mod gratuit, incepand cu luna aprilie a acestui an, intrucat starea de urgenta a fost decretata in luna martie.

Ca si in cazul certificatului de forta majora, imposibilitatea de executare a contractului va trebui justificata si demonstrata concret, prin documente si acte legale, de catre solicitant.

Conform Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, firmele care obtin certificatul de stare de urgenta vor putea beneficia de amanarea la plata a serviciilor utilitare si amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu caracter de sediu social. Este de luat aminte faptul ca acest tip de certificat nu are caracter definitiv si exclusiv, in vederea demonstrarii fortei majore sau a impreviziunii. Ca si in cazul certificatului de forta majora, instanta este cea care poate sa stabileasca natura evenimentului ca fiind sau nu, de forta majora.

Atat certificatul de forta majora, cat si certificatul de stare de urgenta ajuta in aceasta perioada sa demonstreze dificultatea unor firme de a-si indeplini obligatiile contractuale. Insa, este de analizat cu atentie situatia, inainte de a solicita unul dintre contracte, pentru ca acesta sa poata sustina legal interesele partii contractuale solicitante.

Va stam la dispozitie cu orice informatie privind eliberarea certificatelor pe timp de stare de urgenta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here