Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 111/2010 este cea cea reglementeaza modul si conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei de crestere a copilului. La momentul actual, mama sau tatal copilului isi pot lua concediu pentru cresterea copilului, pe o perioda de 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap. In aceasta perioada, primesc o anumita suma de bani, sub forma unei indemnizatii, stabilita la un cuantum de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni de munca.
In cele ce urmeaza o sa vedem care sunt conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, cum se calculeaza si ce schimbari survin in 2020.
Conditii de acordare indemnizatie crestere copil
Conform legii „persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 111/2010.
De acest drept beneficiaza oricare dintre parinti. Cele 12 luni de venituri pot fi echivalate cu urmatoarele situatii:
- A primit ajutor de somaj
- A beneficiat de indemnizatia de crestere a copilului
- A adoptat copilul/copii
- Are copilul in regim de plasament
- Este numit tutorele copilului
- A fost insotitor a partenerului (sot/sotie) in misiune in strainatate
- A avut parte de concediu pentru a participa la diferite cursuri pentru dezvoltare profesionala, din cadrul companiei
- A beneficiat de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate
- A echivalat cu diferite activitati stagiul de cotizare in sistemul public de pensii
Persoana care indeplineste una sau mai multe dintre conditiile enumerate mai sus, trebuie sa fie cetatean roman, strain sau apatrid. Sa aiba in acelasi timp, resedinta pe teritoriul Romaniei si sa locuiasca in Romania alaturi de copilul/ii pe care il/ii are in grija legala.
In cazul in care, in timpul primii indemnizatiei au loc diferite schimbari care duce la incetarea acestui drept, parintele este obligat prin lege sa anunte acest lucru in termen de 15 zile lucratoare. In caz contrar, amenda poate ajunge pana la 2.000 lei.
Calcularea indemnizatiei de crestre a copilului
Indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza sub forma unui cuantum de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni (realizate cu cel putin 2 ani inainte de nasterea copilului). Incepand cu anul 2018, cuantumul pentru indemnizatie ramane acelasi, insa aceasta nu poate sa fie mai mica de 1.250 lei sau sa depaseasca 8.500 lei, indiferent de valorea medie a veniturilor nete.
Schimbari 2020 indemnizatie crestere copil
Legea nr. 89/2019 aduce cateva modificari privind indemnizatia de crestere a copilului. In prezent, parintii pot sa obtina venituri aditionale in timpul concediului de crestere a copilului pana la un prag de 6.250 lei. Pana acum limita era de maxim trei ori cuantumul minim al indemnizatiei.
O alta schimbare semnificativa se refera la cel de-al doilea concediu de crestere a copilului, care vine la mai putin de 1 an de la terminarea primului concediu. Daca la cel de-al doilea concediu, indemnizatia este calculata mai mica decat anterioara, atunci parintele poate sa solicite indemnizatia primului concediu de crestere a copilului.
In vederea consilierii cu privire la dispoziile legale ale acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului va stam la dispozitie.