Modurile de reorganizare a persoanei juridice

0
167

Persoana juridica se poate reorganiza prin operatiuni juridice, care pot sa vizeze una sau mai multe persoane juridice. Modalitatile de reorganizare a persoanei juridice pot fi fuziunea, divizarea sau transformarea.

Prin reorganizare se intelege efectul produs asupra persoanei juridice, de modificare sau incetare. Fiecare metoda de reorganizare a persoanei juridice trebuie sa tina cont de drepturile si obligatiile privind dobandirea personalitatii juridice, in afara de exceptiile prevazute in lege.

Reorganizarea persoanei juridice prin fuziune

In cazul fuziunii ca mod de reorganizare sunt implicate mai mult persoane juridice. Exista situatia in care o persoana juridica este absorbita de o alta persoana juridica sau cazul in care se imbina mai multe persoane juridice in vederea producerii unei singure persoane juridice.

Daca vorbim de absorbtie, atunci toate drepturile si obligatiile persoanei juridice care este absorbita se transfera catre persoana juridica care o absoarbe. In ceea ce priveste imbinarea mai multor persoane juridice pentru a forma una, toate drepturile si obligatiile acestora se vor transfera in noua persoana juridica care se infiinteaza prin fuziune.

Reorganizarea persoanei juridice prin divizare

Conform Codului Civil, divizarea poate sa fie partiala sau totala, in functie de modul in care se imparte patrimoniul. In cazul divizarii partiale, se va detasa o parte din patrimoniul persoanei juridice care va continua sa exista, iar respectiva parte se transmite unei alte persoane juridice care se infiinteaza sau care exista deja. Patrimoniul persoanei juridice este redus proportional cu partea care se desprinde prin divizare.

In cazul divizarii totale, intregul patrimoniu al persoanei juridice se imparte intre doua sau mai multe persoane juridice care tocmai se infiinteaza prin aceasta metoda sau care exista deja.

“Patrimoniul persoanei juridice care a incetat de a avea fiinta prin divizare se imparte in mod egal intre persoanele juridice dobanditoare, daca prin actul ce a dispus divizarea nu s-a stabilit o alta proportie”, art. 237, Codul Civil.

Persoanele juridice care dobandesc o forma de patrimoniu, in urma divizarii au unele obligatii si raspunderi. Vor trebui sa raspunda pentru ceea ce reprezinta obligatie a bunurilor care sunt dobandite, pentru obligatiile persoanei juridice divizate, in acord cu valoarea drepturilor care sunt fie dobandite, fie pastrate. “In caz de divizare, contractele se vor repartiza, cu respectarea dispozitiilor art. 206 alin. (2), art. 237 si 238, astfel incat executarea fiecaruia dintre ele sa se faca in intregime de catre o singura persoana juridica dobanditoare, afara numai daca aceasta nu este cu putinta”, art. 239, Codul Civil.

Reorganizarea persoanei juridice prin transformare

Atunci cand se infiinteaza o alta persoana juridica in locul altei persoane juridice care inceteaza, atunci se vorbeste despre transformare, ca forma de reorganizare. Aceste doua procedee au loc simultan. In aceasta situatie, toate drepturile si obligatiile persoanei juridice care inceteaza se vor transfera catre patrimoniul persoanei juridice care se infiinteaza in acelasi timp, cu exceptiile prevazute de lege. “In cazul bunurilor imobile care fac obiectul transmisiunii, dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale se dobandesc numai prin inscrierea in cartea funciara, in baza actului de reorganizare incheiat in forma autentica sau, dupa caz, a actului administrativ prin care s-a dispus reorganizarea, in ambele situatii insotit, daca este cazul, de certificatul de inregistrare a persoanei juridice nou-infiintate”, art. 242, Codul Civil.

Pentru orice tip de nelamurire in probleme juridice apelati la un avocat online!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here