Modificari in legea salarizarii pentru bugetari in 2020

0
667

Legea salarizarii a fost in centrul atentiei in ultima jumatate a anului 2019, existand o serie de modificari actuale care ii vizeaza in mod direct pe bugetari. Se asteapta mariri de venit pentru cei care lucreaza in invatamant, unele sporuri si tichete ramand la aceiasi valoare sau se acorda in acelasi regim fata de anul trecut, iar orele suplimentare sunt rasplatite intr-o maniera diferita. Efectele asupra salariilor sunt influentate inevitabil de cresterea salariului brut minim pe economie de la inceputul acestui an.

Beneficiari cresteri salariale

Daca este sa luam in considerare Legea-cadru nr. 153/2017, in fiecare an, pana in 2022 inclusiv, se vor inregistra majorari ale salariilor bugetarilor pe baza platilor provenite din fondurile publice. Insa acest fapt ramane la nivel de promisiune, depinzand foarte mult de decizia Guvernului, de alocare si distribuire a bugetului in anul curent.

Insa, cei care vor avea parte cu siguranta de o majorare a salariilor sunt persoanele care lucreaza in invatamant. “Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant beneficiaza:

Incepand cu 1 ianuarie 2019 de prima transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;

Incepand cu 1 ianuarie 2020 de a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;

Incepand cu 1 septembrie 2020 de salariile de baza prevazute de lege pentru anul 2022″ este prevederea din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018.

Astfel, de la 1 septembrie 2020 un profesor de gradul I cu o vechime ce nu depaseste 5 ani, va avea un salariu de baza de 4.372 lei. Profesorii cu vechimea de peste 25 de ani de munca vor ajunge cu salariul la un prag de 5.517 lei. Profesorii la inceput de drum ar trebui sa aiba salariul de debutant stabilit la 4.098 lei.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, un profesor cu o vechime de peste 25 ani va avea un salariu de baza de 10.880 lei.

Munca suplimentara si de weekend

Munca suplimentara se refera la acele ore pe care bugetarii le efectueaza dupa programul de lucru, de luni pana vineri. Acest tip de munca, precum si cea din zilele libere, sambata si duminica, vor fi rasplatite exclusiv cu timp liber, in 2020. In conditiile in care nu se pot acorda zilele libere aferente orelor lucrate suplimentar, in unele domenii se poate vorbi de sporuri salariale. Acest lucru ramane la latitudinea conducerilor si a gradului de dificultate al muncii efectuate.

Vouchere si tichete

In ceea ce priveste voucherele de vacanta, acestea raman la aceiasi valoare ca pana acum, adica de 1.450. Se vor acorda o data pe an si vor avea valabilitate 1 an. Pot fi utilizate la toate unitatile de cazare incluse in programul voucherelor de vacanta.

In 2020 se vor acorda la categoria de tichete, doar tichetele de cresa. Acestea se acorda celor care lucreaza in sistemul bugetar, pentru a sustine cresterea copilului pana la varsta de 3 ani. Sunt valabile pentru cei care nu beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. Tichetele de cresa se acorda pentru fiecare copil al angajatului.

Beneficiile speciale ale politistilor si militarilor raman neschimbate in 2020. Aici sunt incluse toate indemnizatiile, compensatii pentru chirie, alocatia pentru drepturile de hrana, prime, ajutoare, etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here