Intelegem prin alocatie de stat pentru copii o indemnizatie oferita lunar, in anumite conditii, parintilor, copiilor, adolescentilor sau adultilor tineri, dupa caz. Legea nr. 61/1993 reglementeaza conditiile de acordare si cuantumul alocatiei de stat pentru copii.
Ne vom referi la dispozitiile generale privind alocatia de stat pentru copii, cu mentionarea celor mai noi modificari adoptate prin Ordonanta de Urgenta publicata in Monitorul Oficial in data de 14 ianuarie 2020.
Beneficiari alocatie de stat pentru copii
Beneficiaza de alocatie de stat copii cu varsta pana la 16 ani, respectiv 18 ani, daca urmeaza o forma de invatamant prevazuta de lege. Daca adolescentii au depasit varsta de 18 ani, insa, se afla inca in cursul desfasurarii formelor de invatamant liceal sau profesional, atunci vor primi alocatia de stat, pana la finalizarea studiilor respective.
De asemenea, nu vor mai primi alocatie de stat cei care repeta ultimul an scolar din invatamantul liceal sau profesional, cu exceptia cazurilor in care repetarea se face din motive ce tin de sanatate.
In cazurile speciale, copii cu invaliditate de gradul I sau II si copii cu handicap au dreptul sa beneficieze de alocatie de stat pentru copii pana ce implinesc varsta de 18 ani.
Plata alocatiei de stat pentru copii
“Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare, parintelui la care s-a stabilit, prin hotarare judecatoreasca, domiciliul copilului ori caruia i s-a incredintat spre crestere si educare”, art. 4 Legea nr. 61/1993. Dupa ce copilul a implinit varsta de 14 ani, alocatia poate fi platita direct acestuia, cu acordul reprezentantului legal.
Alocatia de stat se acorda copiilor care au varsta implinita de peste 7 ani, numai daca urmeaza cursurile invatamantului general obligatoriu, exceptii fiind cazurile in care copii nu pot frecventa cursurile scolare din cauza motivelor de sanatate.
De asemenea, in situatia in care copii ajung sa fie ingrijiti de catre stat, in institutii de specialitate, de ocrotie si de asistenta sociala, timp de mai mult de 15 zile nu vor mai primi alocatia de stat pentru copii.
Pentru a beneficia de plata alocatiei de stat, parintii sau celelalte persoane indreptatite de lege vor depune o cerere in numele copilului. Acesta va primi alocatia de stat din urmatoarea luna in care s-a nascut. Nu se percep impozite pentru alocatia de stat si nu poate fi pusa sub urmarire silita, exceptie facand cazul de recuperare a sumelor care nu au fost platite in mod legal.
„Alocatia de stat pentru copii se suporta de la bugetul de stat, iar pentru copiii cu handicap, din Fondul de risc si de accident, constituit potrivit Legii nr. 53/1992 privind protectia speciala a persoanelor handicapate”, art. 10 Legea nr. 61/1993.
Modificari aduse la legea privind alocatia de stat pentru copii
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9 din 19 februarie 2019, publicata in Monitorul Oficial in data de 14 ianuarie 2020 se aduc Legii nr. 61/1993 urmatoarele modificari:
Se va stabili cuantumul aferent alocatiei de stat astfel:
600 lei pentru copii cu varsta pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copiilor cu handicap;
300 lei pentru copii cu varsta intre 2 si 18 ani;
600 lei pentru copii cu varsta intre 3 si 18 ani, daca este vorba de copii cu handicap.