Prin mostenire sau succesiune intelegem modalitatea prin care se transmite patrimoniul succesoral, in acord cu legea, catre anumite persoane, in cote stabilite legal. Putem vorbi de mostenire legala atunci cand defunctul nu a lasat testament sau acest document nu prezinta dispozitii privind transmiterea patrimoniului succesoral.
Succesiunea se deschide dupa ce persoana in cauza a decedat, existand un certificat de deces ca dovada a acestui fapt. Deschiderea succesiune presupune impartirea patrimoniului defunctului, cu tot ce cuprinde pasiv si activ, intre mostenitori. Persoanele care au dreptul sa mosteneasca pot fi stabilite prin testamentul lasat de defunct sau in mod legal, in functie de ordinea in care vin la succesiune – sot supravietuitor, descendenti, ascendenti si colaterali.
Clasa I Descendentii – Sotul supravietuitor, copii biologici, copii infiati legal. In aceasta categorie sunt inclusi si cei numiti ascendenti privilegiati, precum parintii sau tutorii legali ai celui decedat.
Clasa II Colaterialii privilegiati – Frasi si surori sau infiati ai celui decedat. Aici sunt inclusi si ascendentii ordinari, bunicii din partea mamei si a tatalului defunctului.
Clasa III Colateralii ordinari – Unchii si matusile defunctului.
Succesiunea se dezbate pentru a stabili care persoane au dreptul de a mosteni si care sunt bunurile supuse impartirii intre mostenitori. Dezbaterea succesiunii poate sa se desfasoare la notarul public sau in instanta de judecata.
Dezbatere succesiune la notarul public
Cea mai simpla metoda de dezbatere a succesiune este cea care se desfasoare cu ajutorul unui notar public. In acest caz, se stie care sunt mostenitorii, bunurile care urmeaza sa fie impartite si exista intelegere intre modul in care urmeaza sa fie distribuit patrimoniul defunctului. Succesiunea incepe sa se dezbata la notarul public printr-o cerere depusa de catre unul dintre mostenitori, un legatar sau un creditor al persoanei care a decedat.
La dezbaterea succesiunii la notarul public este nevoie ca toti mostenitorii sa fie prezenti. Onorariul notarului public si alte taxe implicite vor fi suportate de catre mostenitori in mod egal. Dupa ce are loc impartirea bunurilor si succesiunea s-a finalizat, fiecare mostenitor primeste un certficat de mostenitor prin care se atesta calitatea de mostenitor, drepturile de proprietate si alte drepturi asupra bunurilor care i-au revenit, precum si intrarea in stapanirea de fapt asupra bunurilor.
Dezbaterea succesiunii prin judecata
Daca exista neintelegeri intre mostenitori este nevoie sa se apeleze la instanta de judecata pentru a se putea face succesiunea. Se va adresa instantei de judecata care se afla in circumscriptia teritoriala a domiciliului defunctului. Pentru a demara aceasta procedura este nevoie de introducedere unei cereri de chemare in judecata realizata de catre unul dintre mostenitori, catre ceilalti mostenitori.
Cererea de chemare in judecata privind succesiunea cuprinde:
Datele de identificare a celorlalti mostenitori
Titlul pe care este ceruta dezbaterea succesiunii
Bunurile mobile si imobile care urmeaza sa se imparta
Dovada dreptului de proprietate a defunctului asupra bunurilor
Estimare a valorii bunurilor care urmeaza sa se imparta
Se vor administra probe pentru stabilirea cotelor si a modului de impartire a bunurilor.
Probe
Reclamantul este cel care plateste taxa de timbru la inceputul dezbaterii, pentru ca la final aceasta taxa de timbru si alte taxe sa fie platite in acord cu cota-parte de catre fiecare mostenitor. Primul pas este acela de a se ajunge la o intelegere asupra modului in care se impart bunurile. Daca se ajunge la intelegere atunci instanta va dispune ca bunurile sa fie impartite in acord cu respectiva intelegere. In caz contrar, instanta este cea care stabileste cota-parte care revine fiecarui mostenitor. Impartirea bunurilor se face in natura sau prin licitatie publica.
Pentru probleme ce tin de succesiune apelati la consultanta juridica online!