Informatii esentiale despre procedura de executare silita

0
1103

Executarea silita este un tip de procedura prin care executorul judecatoresc recupereaza orice tip de datorie de la persoanele care au refuzat sa le achite sau de la cele care sunt in imposibilitate de achitare. Datoriile pot fi de natura fiscala sau nefiscala, iar executarea silita este de obicei, ultima metoda pusa in aplicare, in recuperarea de creante. Cel care initiaza demersurile in justitie pentru executare silita este creditorul, actiunea de recuperare fiind asupra debitorului.

Inainte de a se ajunge la executarea silita, se urmeaza un protocol prin care cele doua parti sa poate ajunge la o intelegere amiabila. Creditorul stabileste o zi in care sa se intalneasca cu debitorul pentru a stabili un termen pana cand sa fie platita datoria si eventuale penalitati pentru intarzierea platii. De asemenea, debitorul este notificat prin telefon, fax, e-mail, iar in cazul in care nu poate fi contactat, nu se prezinta la intalnire, atunci creditorul poate sa actioneze in justitie, pentru recuperarea creantelor.

Titlul executoriu

Titlul executori este documentul sau hotararea judecatoreasca prin care se realizeaza executarea silita. In cadrul titlului executoriu sunt incluse toate detaliile despre creantele fiscale, termenele de plata care au fost incalcate. Este de mentionat faptul ca se pot transforma in titluri executorii, facturile pentru plata utilitatilor, asigurarile RCA, contracte de credit.

Bunuri si venituri executate silit

In acord cu ultimele norme legale, exectarea silita nu trebuie sa depaseasca 150% din ceea ce inseamna valoarea totala a creantelor si cheltuielilor de executare.

In ceea ce priveste bunurile care pot fi executate silit, in aceasta categorie pot intra: terenuri, case, apartamente, proprietati imobiliare, masini si alte tipuri de vehicule.

In privinta veniturilor care pot fi executate silit, pot fi incluse: salariul lunar, venituri lunare, asigurari sociale, sume de bani pe care debitorul le primeste in mod constant. In cazul ajutoarelor de somaj, ajutoare de handicap si alte astfel de venituri se pot executa doar jumatate din valoarea totala a respectivului venit.

Exista desigur si o categorie speciala de bunuri si venituri care nu pot fi executate silit. Printre acestea se numara:

  • Bunuri care sunt folosite in uzul casnic.
  • Bunuri personale pentru asigurarea traiului de zi cu zi.
  • Bunuri care de care debitorul nu poate fi lipsit, in conditii delicate, cum ar fi in cazul dizabilitatilor.
  • Combustibil aferent a 3 luni, in timp de iarna.
  • Bunuri personale, precum fotografii si alte obiecte cu caracter privat.
  • Venituri stabilite prin lege ca nu pot fi executate silit.

Cheltuieli executare silita

Cheltuielile aferente excutarii silite sunt suportate in totalitate de catre creditor. Insa, in cele din urma, dupa ce au fost recuperate toate creantele, vor fi incluse si cheltuielile suportare de creditor. Acest lucru este un castig numai in cazul in care se poate face recuperarea completa a creantelor, in caz contrar, creditorul nu poate sa compenseze in niciun mod, banii deja cheltuiti pentru procedura de executare silita.

In conformitate cu legea, executorii judecatoresti pot sa primeasca urmatoarele onorarii in functie de valoarea totala a recuperarii:

  • Creantele situate peste suma de 100.000 lei pot aduce executorului un onorariu de pana la maxim 6.300 lei + 1% din suma totala.
  • Creantele care nu depasesc 50.000 lei pot aduce executorului un onorariu de pana la 10% din valoarea totala a creantei.

Pasii in procedura de executare silita

Mai intai, creditorul depune o cerere la executorul judecatoresc. Dupa ce primeste avizul se poate emite titlul executoriu. Mai departe, se va deschide dosarul de executare silita. Intentia de executare silita este transmisa debitorului, impreuna cu detaliile privind metoda de calcul a creantelor si cheltuielilor de executare.

Dupa ce debitorul a platit suma datorata de bani, se va face un proces verbal si se va incheia procedura de executare silita. Daca nu primeste un raspuns pozitiv din partea debitorului, executorul judecatoresc pune sub urmarie patrimoniul celui dator.  

Pentru suport si unformatii privind procedura de executare silita apeleaza acum unul dintre specialistii nostri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here