Recuperarea de taxa auto aproape finalizata

0
787

Recuperarea taxei auto presupune restituirea banilor platiti pentru taxa auto de autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu. Acest fapt a venit ca urmare a deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene care a concluzionat ilegalitatea taxelor auto amintite anterior. Acestea se situeaza contra normelor europene si in consecinta, statul roman a trebuit sa actioneze si sa ia o decizie de restituire a banilor romanilor care au platiti aceste taxe incepand cu anul 2018.

Procedura de recuperare taxa auto

“Dreptul contribuabililor prevazuti la alin. (1) (adica cei mentionati mai sus – n. red.) de a cere restituirea se naste la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa (…) cererile de restituire se depun, sub sanctiunea decaderii, pana la 31 august 2018”, fragment din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 52/2017.

Restituirea sumelor de bani aferente fiecarui tip de taxa auto se va face astfel:

  • Taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa de poluare pentru autoturisme si autovehicule, taxa de emisii de poluare pentru autoturisme si autovehicule – banii platiti pentru aceste taxe, de la data perceperii pana la data primirii se vor restitui in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.
  • Timbrul de mediu – banii platiti pentru aceste taxe, de la data perceperii pana la data primirii se vor restitui in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Actele necesare pentru recuperarea taxei auto

Sumele de bani restituite ca urmare a recuperarii taxei auto (taxei auto de autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu) vor fi stabilite conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 52/2017 din 4 august 2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 644 din 7 august 2017. Se vor lua in calcul dobanzile pana la data platii si cheltuielile legate de actiunile intreprinse de instanta judecatoreasca.

In vederea recuperarii taxei auto vei avea nevoie de urmatoarele acte:

  • Cerere scrisa de recuperare a taxei auto de autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu.
  • Copie legalizata a hotararii judecatoresti.
  • Copie dupa cartea de identitate in cazul persoanelor fizice.
  • Copie certificat de inregistrare in cazul persoanelor juridice.
  • Copie dupa cartea de identitate a autovehiculului.
  • Extras de cont aferent contului IBAN unde urmeaza sa se vireze banii din recuperarea taxei auto. In cazul in care contul in care doriti sa se vireze banii este al unei alte persoane, decat proprietarul masinii, atunci va trebui sa prezentati extrasul de cont IBAN si copie dupa cartea de identitate a persoanei respective.
  • Date de contact generale, precum telefon si/sau adresa de e-mail.

Finalizarea recuperarii taxei auto

Incepand cu anul 2018 si pana in prezent s-au restituit peste 7 miliarde de lei pentru 2 milioane de cereri aprobate. Autoritatile considera ca pana acum procesul de restituire al banilor ar fi trebuit sa fie finalizat pentru toti cei care au depus cererile. Insa exista destul de multe cazuri in care, persoanele care au facut cererile necesare nu si-au primit nici pana acum banii. Daca va numarati printre aceste persoane este bine sa verificati urmatoarele:

Prezentare la ANAF pentru a vedea daca dosarul contine toate actele necesare restiturii banilor aferenti taxei auto.

Verificarea contului IBAN, sa fie valabil si comunicat corect la momentul in care a fost introdus in baza de date.

In mod normal, daca exista orice fel de probleme cu dosarul, ANAF ar fi trebuit sa comunice acest lucru persoanelor in cauza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here