Gratierea este definita ca masura prin care se ofera clementa, prin inlaturarea totala sau partiala a executarii pedepsei hotarata de instanta sau prin schimbarea pedepsei intr-o forma mai usoara. Din punct de vedere al efectelor pe care le are, gratierea poate sa fie acordata individual, printr-un decret al Presedintelui Romaniei sau poate sa fie acordata in mod colectiv, printr-o lege organica adoptata de Parlament.
Legea 546/2002 este cadrul legislativ pentru gratiere, modul de acordare, conditiile si obligatiile, precum si alte aspecte de interes direct, la nivel individual sau colectiv.
Gratierea individuala
Dupa emiterea hotararii definitive de condamnare se poate face cerere pentru gratiere individuala sau se poate acorda din oficiu, dupa caz. Cererea pentru gratiere individuala se face catre Presedintele Romaniei, de catre persoana condamnate, reprezentantul legal al acesteia, sotul persoanei condamnate, asecendenti, descendenti, frati, surori, copii ai persoanei condamnate sau rude ale sotului persoanei condamnate.
In cererea de gratiere se trec datele de identificare a persoanei condamnate si detaliile legate de pedeapsa acesteia. Alaturi de cererea de gratiere se adauga o copie legalizata dupa hotararea definitiva de condamnare, certificatul cazierului judiciar, actele de stare civila, certificate medicale, rapoarte de ancheta sociala, alte acte necesare pentru a sustine motivele ce stau la baza gratierii. “In vederea exercitarii prerogativei de gratiere, Presedintele Romaniei poate solicita, atunci cand socoteste necesar, avize consultative de la Ministerul Justitiei, care este obligat sa le inainteze in termen de 30 de zile de la data solicitarii”, art. 6, Legea 546/2002.
Decretul de gratiere se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei in Partea I si va contine datele de indentificare a persoanei condamnate, date de identificare hotararea judecatoreasca de condamnare, date despre pedeapsa care face obiectul gratierii, modul in care se acorda gratierea, total sau partial.
Prin decretul de gratiere se vor putea gratia una sau mai multe pedepse, dupa caz. Se poate acorda gratiere exclusiv pentru pedepse care priveaza de libertate persoana condamnata sau pentru sanctiunile cu inchisoare contraventionala.
Daca vorbim de o pedeapsa care a fost executata, atunci nu se poate cere gratierea, la fel si in cazul pedepselor care nu au fost executate pentru ca persoana condamnata s-a sustras de la acest lucru sau in cazul pedepselor complementare si condamnarilor cu suspendarea executarii. “Gratierea individuala nu are efect asupra laturii civile si asupra masurilor administrative pronuntate intr-o cauza penala”, art 9, Legea 546/2002.
Daca se respinge cererea de gratiere, atunci acest lucru se va comunica solicitantului printr-un act, in 30 de zile de la data la care s-a adoptat decizia de catre Presedintele Romaniei.
Gratierea colectiva
Gratierea colectiva se acorda in cazul unui numar de persoane care are ca obiect pedepsele aplicate de instanta pentru fapte care se inscriu in prealabil datei care este specificata in legea de gratiere. “In situatia pluralitatii de infractiuni pentru care s-au aplicat pedepse ce au fost contopite, obiectul gratierii colective il constituie pedepsele aplicate pentru fiecare dintre infractiuni, si nu pedeapsa rezultanta”, art. 13, Legea 546/2002. Totodata se poate ca unele pedepse sa fie separate de cele pentru care se acorda gratierea, ceea ce duce la o pedeapsa mai usoara, in acord cu limitele Codului Penal.