Facilitati pentru firmele de turism pe fondul pandemiei de coronavirus

0
353

In data de 15 iunie 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus, a instituirii starii de urgenta, urmata de starea de alerta, s-a depus un proiect de lege din partea PSD cu privire la stimularea activitatii si reducerea efectelor crizei sanitare in sectorul de turism. Initiatorii proiectului sunt Marcel Ciolacu, Paul Stanescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc si Cosmin Radu Preda.

Proiectul de lege evidentiaza impactul negativ puternic pe care l-a avut si il va avea pe parcursul anului, masurile luate in timpul starii de urgenta si starii de alerta, asupra HORECA. Nu numai ca multe dintre hoteluri nu se vor putea ocupa la capacitate maxima din cauza regulilor de distantare sociala, criza economica se va rasfrange asupra populatiei, a caror venituri mici nu va mai permite aceiasi cerere in turism, in comparatie cu alti ani.

Proiectul de lege atrage atentia asupra valorilor inregistrate in ceea ce priveste volumul de afaceri din lunile martie si aprilie, cele mai afectate de instituirea la nivel national, a starii de urgenta. Volumul ciferi de afaceri din sectorul turism a fost redus cu 42,2% in comparatie cu luna martie a anului 2019. Majoritatea hotelurilor si restaurantelor au fost inchise pe perioada starii de urgenta, sosirile in unitatile de cazare fiind cu 98,1% mai mici fata de valorile inregistrate in starea de normalitate.

Prin prezentul proiect de lege se urmareste implementarea unui set de masuri speciale, prin reducerea costurilor societatilor comerciale prim amanarea platii unor taxe si impozite, stimularea cererii turistice si a investitiilor.

Se doreste adoptarea urmatoarelor masuri cu caracter general:

  • Esalonarea platii de impozit a veniturilor din salarii pe o perioada de 3 luni de la incetarea starii de alerta. In cazul in care societatile nu acceseaza facilitatea de esalonare, au dreptul de a primi un bonus de 10% din sumele platite la termen.
  • Se prevede ca pana la sfarsitul anului 2020 sa se scuteasca taxa pe valoarea adaugata brut pentru servicii de cazare, resturante si transport in scop turistic. Se vor diminua astfel costurile suportate direct de catre populatie.
  • Sustinerea din partea statutului a contravalorii tichetelor de vacanta acordate angajatilor, cu o valoare de maximum 1.450 lei/angajat, in perioada 2020-2021.
  • Sprijinirea agentiilor de turism care au emis pachecte turistice pana la inceperea starii de urgenta. In acest sens se doreste amanarea returnarii banilor incasati pe pachetele turistice si acordare in schimb, a unor vouchere prin care respectivele pachete turistice sa fie reprogramate.
  • Se urmareste instituirea programului pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare, cu sustinere financiara pentru acest tip de investitii, printr-un ajutor nerambursabil garantat de catre stat prin plata unei parti din creditele pentru investitii. Societatile care vor beneficia de pe urma acestui program trebuie sa demonstreze ca dispun de capacitate de cofinantare a investitiei, cu alte cuvinte, sa nu se afle in niciun tip de dificultate, in coformitate cu legea in vigoare.

Daca proiectul de lege se aproba, in cel mult 45 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, Ministerul Finantelor Publice va avea responsabilitatea de a concepe normele necesare conditiilor de acordare a garantiilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here