Evaluarea prejudiciului in executarea silita a obligatiilor

0
136

Prejudiciul este definit ca rezultatul daunator, de natura patrimoniala sau morala, ca o consecinta a incalcarii sau vatamarii drepturilor si legitime a unei persoane.

In ceea ce priveste executarea silita a obligatiilor creditorul are dreptul de a solicita repararea integrala a prejudiciului pe care l-a suferit in urma neexecutarii. In acest context prejudiciul se refera la pierderea pe care o sufera creditorului si beneficiul de care acesta este lipsit. In vederea stabilirii prejudiciului se va tine seama de reducerea cheltuielilor sau de evitarea unor pierderi pe care le-a suferit creditorul in urma neexecutarii obligatiei. Totodata, creditorul are dreptul de a solicita repararea prejudiciului de ordin nepatrimonial.

Stabilirea cuantumului prejudiciului

In vederea stabilirii daunelor-interese se tine cont de eventuale prejudicii viitoare, daca acestea sunt determinate in mod sigur. Daca este vorba de un prejudiciu ce se traduce prin pierderea unei sanse, acesta poate sa fie reparat in masura in care este posibil acest lucru. In cazul in care nu se poate stabili cuantumul prejudiciului acesta se va determina de catre instanta de judecata.

“Debitorul raspunde numai pentru prejudiciile pe care le-a prevazut sau pe care putea sa le prevada ca urmare a neexecutarii la momentul incheierii contractului, afara de cazul in care neexecutarea este intentionata ori se datoreaza culpei grave a acestuia. Chiar si in acest din urma caz, daunele-interese nu cuprind decat ceea ce este consecinta directa si necesara a neexecutarii obligatiei”, art. 1533, Codul Civil. Totodata, in cazul in care prin omisiune culpabila creditorul este parte la producerea prejudiciului, atunci debitorul va plati despagubiri mult mai reduse, fata de situatia obisnuita. Acelasi lucru este valabil in cazul in care prejudiciul a fost favorizat de un eveniment care s-a produs in baza unui risc asumat de catre creditor.

Exista de asemenea situatia in care debitorul nu este nevoie sa plateasca niciun tip de despagubire. Acesta este cazul in care prejudiciul s-au produs cu buna stiinta a creditorului care ar fi putut sa il evite. Totusi debitorul trebuie sa stie poate fi obligat sa plateasca eventuale cheltuieli rezonabile in vederea limitarii prejudiciului.

Daunele moratorii

Conform Codului Civil in situatia in care suma de bani datorata creditorului nu este platita la data scadenta, atunci se pot cere daune moratorii. Acestea se stabilesc de la scadenta pana in momentul in care se efectueaza plata. Cuantumul platii este stabilit de catre ambele parti de comun acord sau daca acesta nu exista, se va tine cont de prevederile legale. “In acest caz, debitorul nu are dreptul sa faca dovada ca prejudiciul suferit de creditor ca urmare a intarzierii platii ar fi mai mic”, art. 1535, Codul Civil. Daca va aflati in pozitia creditorului, este bine sa stiti ca aveti drept sa cereri daune-interese pentru prejudicii suplimentare, care au survenit in neexecutarea obligatiei.

Daca are loc o intarziere a executarii care nu presupune obligatii de ordin material, atunci se pot cere daune-interese care vor fi egale cu dobanda legala care se calculeaza la data intarzierii asupra echivalentului in bani al obligatiei cu exceptia cazului in care se stipuleaza o clauza penala.

Pentru orice tip de nelamurire privind acest subiect sau pentru rezolvarea problemelor de natura juridica din sfera dreptului civil apelati la unul dintre avocatii nostri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here