Cum este reglementata eroara judiciara. Raspunderea judecatorilor si procurorilor

0
120

Eroarea judiciara este definita conform Codului de Procedura Penala ca fiind o eroare care a avut loc in timpul judecarii unei cauze, prin stabilirea gresita a faptelor care a dus la o condamnare definitiva sau arestare realizate pe nedrept a unei persoane nevinovate sau exonerarea unei persoane vinovate de savarsirea infractiunii.

Conform Legii nr. 303/2004 judecatorii si procurorii raspund civil, disciplinar si penal.

Situatii acceptate ca eroare judiciara

Conform Legii nr. 303/2004 eroara judiciara este acceptata in urmatoarele situatii:

Atunci cand in timpul procesului s-au incalcat in mod evident dispozitiile legale de drept material si procesuale, ceea ce a dus la incalcarea in mod grav a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanei. In acest sens s-a ajuns la vatamare care nu a putut sa fie remediata prin cale de atac ordinara sau extraordinara.

Cea de-a doua situatia de eroare judiciara este cea in care s-a pronuntat o hotarare judectoreasca definitiva care incalca in mod evident prevederile legale, prin care au fost afectate in mod grav libertarile, interesele legitime ale persoanei, ceea ce a dus la vatamare care nu s-a putut remedia prin cale de atac ordinara sau extraordinara.

In orice caz, exista o serie de alte situatii specifice care pot fi acceptate ca eroare judiciara, tinandu-se cont de prevederile Codului de procedura civila si Codului de procedura penala. Statul este partea care raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erori judiciare. “Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea judecatorilor si procurorilor care, chiar daca nu mai sunt in functie, si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, conform definitiei acestora de la art. 99^1”, art. 96, Legea nr. 303/2004.

Repararea prejudiciului in caz de eroare judiciara

Persoana vatamata poate sa ceara repararea prejudiciului catre stat, care este reprezentat de Ministerul Finantelor Public, solutionarea actiunii inaintate revenind tribunalului in circumscriptia caruia se afla domiciliul reclamantului. Statul plateste sumele aferente despagubirlor in termen de maximum 1 an de la momentul in care se emite hotararea judecatoreasca definitiva.

Ministerul Finantelor Publice trebuie sa sesezie Inspectia judiciara, in cel mult doua lumi de la comunicarea hotararii judecatoresti definitive pentru verificarea daca eroara judiciara a fost cauzata de judecator/procuror prin neglijenta sau rea-credinta in momentul in care si-a indeplinit atributiile de serviciu. In cazul in care va reiesi acest lucru, statul exercita actiune in regres impotriva judecatorului/procurorului, in termen de 6 luni de la data la care se comunica raportul Inspectiei Judiciare. In acest caz se poate exercita cale de atac a recursului la Inalta Curte de Casatie si Justitie. “Orice persoana poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, direct sau prin conducatorii instantelor ori ai parchetelor, in legatura cu activitatea sau conduita necorespunzatoare a judecatorilor sau procurorilor, incalcarea obligatiilor profesionale in raporturile cu justitiabilii ori savarsirea de catre acestia a unor abateri disciplinare”, art.97, Legea nr. 303/2004.

Abateri disciplinare judecatori/procurori

 • Actiuni care duc la atingerea onoarei, prestigiului justitiei, fie ca este vorba de exercitarea atributiilor de serviciu, fie ca este in afara acestora
 • Incalcarea interdictiilor si incomaptibilitatilor prevazute legale in ceea ce priveste judecatorii si procurorii
 • Atitudine nedemne in raport cu colegii de serviciu, personalul, inspectori, avocati, experti, martori si alte persoane implicate in exercitarea atributiilor de serviciu
 • Activitati cu caracter politic in exercitarea atributiilor de serviciu
 • Refuzarea nejustificata a cererilor, concluziilor, memoriilor si alte acte depuse de parti in proces
 • Refuzul de a indeplini o sarcina de serviciu
 • Nerespectarea dispozitiilor unei pozitii superioare ierarhice
 • Nerespectarea indatorii de a se abtine
 • Nerespectarea principiului de confidentialitate in exercitarea functiei
 • Absentarea nemotivata de la serviciu
 • Implicare neadecvata in activitatea altui judecator/procuror
 • Nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor conducatorului instantei sau parchetului
 • Folosirea functiei cu scopul de a obtine un tratamanet favorabil din partea autoritatilor sau in alte situatii
 • Nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor
 • Intervenirea sau perturbarea activitatii inspectorilor judiciari
 • Participare la jocuri de noroc, sisteme de investitii sau jocuri de tip pramidal
 • Neredactarea sau nesemnarea hotararilor judecatoresti
 • Utilizate expresii neadcvate in redactarea hotararilor judecatoresti sau altor acte judiciare
 • Nerespectarea deciziilor Curtii Constitionale
 • Exercitarea functiei cu rea-credina sau neglijenta

Pentru orice tip de nelamurire privind acest subiect sau pentru rezolvarea problemelor de natura juridica din sfera dreptului civil apelati la unul dintre avocatii nostri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here