Emiterea ordinului de protectie si masuri speciale

0
519

Orice persoana a carei viata, integritate fizica si/sau psihica, libertate este pusa in pericol, prin acte de violenta, din partea unui membru al familiei, poate sa solicite instantei emiterea unui ordin de protectie, prin care se dispun mai multe masuri.

Aspectele legate de emiterea si punerea in aplicare a ordinului de protectie sunt reglementate de Legea 217/2003. Vom vedea care sunt masurile, obligatiile si interdictiile care se dispun pentru diferite tipuri de violenta in familie.

Obligatii si interdictii prin emiterea ordinului de protectie

Exista un set specific de obligatii si interdictii care pot fi impuse prin apel la instanta, pentru siguranta persoanei in postura de victima. Iata ce se poate dispune in cazul agresorului:

  • Evacuare temporara a agresorului din locuinta in care convietuieste cu victima. Acesta regula se aplica si in cazul in care agresoul este proprietarul locuintei;
  • Reintegrarea victimei in locuinta familiei;
  • Limitarea dreptului de folosinta de catre agresor numai a unei parti din locuinta, daca acest lucru este posibil, astfel incat agresorul sa nu intre in contact cu victima;
  • Pastrarea unei distante minime stabilite in instanta, dintre agresor si victima (copii, alte rude ale victimei), resedinta, locul de munca sau unitata de invatamant a victimei;
  • Interdictie de deplasare pentru agresor in zone frecventate des de catre victima;
  • Interzicerea contactarii prin telefon sau orice alt mijloc de comunicare a victimei de catre agresor;
  • In caz de detinere de arme, agresorul este obligat sa le predea politiei;
  • Incredintarea copiilor minori sau stabilirea unei noi resedinte pentru siguranta acestora.

Alte dispozitii privind ordinul de protectie

“Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala”, art. 23 Legea 217/2003. Daca este necesar, se poate impune agresorului terapie psihologica sau psihoterapie, dezintoxicare sau dezalcolizare, prin tratemente specifice. Masurile luate prin ordinul de protectie se pot intinde pe o durata de maximum 6 luni, calculate de la data emiterii ordinului.

Aspecte legate de cererea ordinului de protectie

Persoana in cauza poate sa depuna cererea pentru emiterea ordinului de protectie la judecatoria in raza teritoriala in care isi are domiciliul. Cererea poate fi depusa de catre victima/reprezentantul legal al victimei/procuror/reprezentant al autoritatii competente in ceea ce priveste protectia victimelor violentei in familie/reprezentant furnizor de servicii sociale.

Aici gasesti model de formular pentru cerere emitere ordin de protectie.

Emiterea ordinului de protectie in regim de urgenta

Ne se impune plata de timbru judiciar pentru cererea de emitere a ordinului de protectie. cererea se poate judeca in camera de consiliu, in prezenta procurorului, in cazuri de urgenta. Persoana care depune cererea de emitere a ordinului de protectie poate cere reprezentare prin avocat. Se asigura asistenta juridica obligatorie in cazul agresorului. In cazuri de maxima urgenta, se poate ca emiterea ordinului de protectie sa aiba loc in aceiasi zi in care este depusa cererea. “Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare”, art. 27 Legea 217/2003.

Executarea ordinului de protectie

“Ordinul de protectie se comunica de indata structurilor Politiei Romane in a caror raza teritoriala se afla locuinta victimei si a agresorului”, art. 31 Legea 217/2003. Politistul are dreptul sa intre in locuinta familiei pentru a pune in executare ordinul de protectie. Acest lucru este posibil prin consimtamantul victimei sau al altui membru al familiei victimei. Pe intreaga perioada in care este activ ordinul de protectie, este de datoria organelor competente sa se asigura ca toate masurile sunt aplicate si toate obligatiile indeplinite. In cazul in care se incalca una sau mai multe masuri de siguranta, de catre agresor, atunci politia va alerta organul de urmarire penala. Nerespectarea hotararii judecatoresti se pedepseste cu inchisoarea de la o luna la un an.

Va stam la dispozitie pentru orice problema juridica legata de emiterea ordinului de protectie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here