Mostenirea legala se defineste prin procedeul de transmitere a patrimoniului succesoral, in acord cu legislatia in vigoare, catre anumite persoane, in acord cu cotele care sunt stabilite la nivel legal. Mostenirea legala se intampla atunci cand nu exista un testament sau acesta nu contine toate dispozitiile necesare transmiterii intregului patrimoniu al defunctului.
“Mostenirea se cuvine, in ordinea si dupa regulile stabilite in prezentul titlu, sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, dupa caz”, art. 963, Codul Civil.
In acord cu Codul Civil o sa vedem care sunt drepturile de mostenire ale sotului supravietuitor, care sunt cotele succesorale la care are dreptul in functie de tipul de mostenitori legali cu care vine in concurs, ce inseamna dreptul de abitatie si care sunt beneficiile pe care le aduce acest drept sotului supravietuitor.
Cota parte a sotului supravietuitor
Sotul suprevietuitor are dreptul de a mosteni doar daca in momentul in care se deschide succesiunea, nu exista o hotarare de divort definitiva. In cazul in care, nu mai exista alti mostenitori legali sau acestia nu vor sa vina la succesiune, atunci sotul supravietuitor are dreptul de a intra in posesia intregii mosteniri.
Exista o definire clara a cotei parti care poate sa revina sotului supravietuitor in functie de tipul de mostenitori cu care vine in concurs – sotul supravietuitor are dreptul la un sfert de mostenire daca vine in concurs cu descendentii, o treime daca vorbim de ascendenti privilegiati si colaterali privilegiati. Sotul suprevietuitor poate sa mosteneasa o jumatate din mostenire daca vine in concurs cu ascendentii privilegiati sau cu colateralii privilegiati. Va mosteni trei sferturi din mostenire daca vine in concurs cu ascendenti ordinari sau cu colaterali ordinari. In caz de casatorie putativa (casatorie nula sau anulata care mai produce efecte pana cand se dispune hoatare judecatoreasca definitiva), cota se imparte egal intre persoanele care se afla in pozitia de sot suprevietuitor.
Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
„Sotul supravietuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o alta locuinta corespunzatoare nevoilor sale beneficiaza de un drept de abitatie asupra casei in care a locuit pana la data deschiderii mostenirii, daca aceasta casa face parte din bunurile mostenirii”, art. 973, Codul Civil. Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor se defineste ca fiind gratuit si inalienabil.
In legatura cu dreptul de abitatie, oricare dintre mostenitorii legali are dreptul de a cere restrangerea in conditiile in care se constata faptul ca sotului supravietuitor nu ii este necesara intreaga locuinta sau in vederea schimbarii obiectului abitatiei, printr-o alta locuinta care sa corespunda cu nevoile sotului supravietuitor. Conform Codului Civil dreptul la abitatie se stinge in momentul partajului, in decurs de un an de la data deschiderii mostenirii. De asemenea, se mai poate ca dreptul de abitatie sa inceteze automat din momentul in care sotul supravietuitor se recasatoreste. Litigiile referitoare la dreptul de abitatie se rezolva de catre instanta competenta. „Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste, pe langa cota stabilita potrivit art. 972, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor”, art. 974, Codul Civil.
Pentru orice tip de nelamuriri si probleme juridice apelati la un avocat online!