Despre procedura ordonantei de plata

0
135

Ordonanta de plata, conform Codului de Procedura Civila reprezinta obligatia de plata a unor sume de bani, sub forma de creante, lichide si exgibile, care rezulta din contract civil, constat prin inscris sau determinat unui regulament sau alt inscris, care este insusit de catre parti.

Pana se ajunge la ordonanta de plata, creditorul ii comunica debitorului, prin executor judecatoresc o somatie, care are rol de a instiinta debitorul cu privire la suma datorata si pe care trebuie sa o plateasca intr-un termen de maximum 15 zile de la primirea somatiei. In cazul in care debitorul refuza sa plateasca datoria pentru care a primit somatia, atunci creditorul are dreptul de a face cerere pentru ordonanta de plata, catre instanta competenta in vederea judecarii fondului cauzei.

Ce contine cererea de ordonanta de plata:

Datele de identificare ale creditorului

Datele de identificare ale debitorului, ca persoana fizica sau persoana juridica

Suma ce face obiectul creantei

Temeiul obligatiei de plata

Termenul la care trebuie sa fie realizata plata

Detalii despre dobanzi sau despagubiri

Semnatura creditorului

In afara de aceasta cerere privind ordonanta de plata este nevoie de inscrisurile prin care se atesta suma datorata, alaturi de dovada somatiei. Cererea si celelalte documente se depun intr-un numar de copii in functie de cate parti implicate sunt si una pentru instanta.

Solutionarea cererii ordonantei de plata

In vederea solutionarii cererii se vor cita partile. Citatia catre debitor precizeaza faptul ca acesta este obligat sa depuna intampniare cu 3 zile inainte de judecata. Se vor oferi explicatii cu privire la motivele debitorului in legatura cu neplata datoriei si se va incerca sa se ajunga la o intelegere intre parti in ceea ce priveste modul in care se poate finaliza plata. “In cazul in care creditorul declara ca a primit plata sumei datorate, instanta ia act de aceasta imprejurare printr-o incheiere definitiva, prin care se dispune inchiderea dosarului. Cand creditorul si debitorul ajung la o intelegere asupra platii, instanta ia act de aceasta, pronuntand o hotarare de expedient, potrivit art. 438”, art. 1019, Codul de Procedura Civila.

Se poate face contestatie la creanta de catre debitor, iar daca se constata ca este justificata, atunci cererea creditorului este respinsa prin incheiere de catre instanta.

Emiterea ordonantei

Dupa ce se verifica cererea creditorului si celelalte documente doveditoare privind creanta, si se constata ca cererea este justificata, atunci se va emite de catre instanta o ordonanta de plata, cu suma si termenul de plata. Daca doar o parte dintre pretentiile creditorului sunt valide, atunci ordonanta de plata se va emite strict pentru acele parti.

Termenul de plata al datoriei va fi de cel putin 10 zile si nu mai mult de 30 de zile, calculate din momentul in care se comunica ordonanta, existand posibilitatea ca termenul sa fie stabilit de catre cele doua parti si validat de instanta. Depinde de tipul de obligatii de plata, daca este vorba de cote mai mari sau in care sunt implicate mai multe persoane se poate ca instanta sa stabileasca un termen de plata mai mare sau o esalonare a platii.

Pentru orice tip de nelamuriri si probleme juridice apelati la un avocat online!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here