Conform Legii 223/2015 pensia militara se imparte in 3 tipuri: pensia de serviciu, pensia de invaliditate si pensia de urmas. O sa vedem prin ce se distinge fiecare tip de pensie militara si care sunt dispozitiile legale referitoare la drepturile de pensie militara.
Pensia militara de serviciu
Pensia militara de serviciu se poate acorda atunci cand se atinge limita de varsta, in mod anticipat sau anticipat partial. Au dreptul sa beneficieze de pensia de serviciu militarii, politistii, functionarii publici cu statut social care se incadreaza in urmatoarele conditii:
- Au varsta standard de pensionare – 60 de ani
- Vechime de cel putin 25 de ani, cu cel putin 15 ani vechime in serviciu
De asemenea, au dreptul la pensia militara de serviciu militarii, politistii, functionarii publici cu statut special care indeplinesc conditiile de mai sus si au varsta standard de pensionare diminuata cu 5 ani, aflandu-se intr-una dintre urmatoarele situatii:
- Au fost trecuti in rezerva
- Au incetat raportul de serviciu prin reorganizarea unitatii si reducerea functiilor din statele de organizare
- Au fost trecuti in retragare
- Au incetat raportul de serviciu din cauza clasificarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar
“La implinirea varstei standard de pensionare, prevazuta de prezenta lege, pensia de serviciu anticipata partiala devine pensie de serviciu pentru limita de varsta, iar cuantumul pensiei militare se recalculeaza prin raportare la vechimea cumulata calculata la data trecerii in rezerva ori a incetarii raporturilor de serviciu”, art. 18, Legea 223/2015.
Pensia militara de invaliditate
Pot avea acces la pensia de invaliditate militarii, politistii, functionarii publici cu stat special care si-au pierdut partial sau in totalitate cel putin jumatate din capacitatea de munca. Cauza poate sa fie un accident la locul de munca, imbolnavirea la locul de munca (tuberculoza, neoplazii, schizofrenie, SIDA), alte accidente si boli.
Exista trei tipuri de invaliditate. Invaliditatea de gradul I se refera la pierderea totala a capacitatii de munca si de autoingrijire, avand nevoie de asistenta unei alte persoane. Invaliditatea de gradul II se referea la pierderea totala a capacitatii de munca, in conditiile in care invalidul se poate autoingriji. Invaliditatea de gradul III presupune pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca.
In vederea stabiliri gradului de invaliditate se va face o evaluare a capacitatii de munca de catre comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare si securitate nationala.“Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor accidente sau a unor boli care nu au legatura cu indeplinirea serviciului militar/serviciului, beneficiaza de pensia de invaliditate daca au realizat, in conditiile legii, vechime in serviciu”, art. 38, Legea 223/2015
Pensia militara de urmas
Pensia militara de urmas se acorda copiilor si sotului supravietuitor daca in momentul decesului defunctul era pensionar sau indeplinea anumite conditii. In cazul copiilor, acestia au dreptul la pensie de urmas pana in momentul in care implinesc 16 ani si in continuare, in cazul in care urmeaza cursurile unei forma de invatamant, absolvite, fara insa sa se depaseasca varsta de 26 de ani. O alta situatie este atunci cand copilul este invalid, caracteristica care a aparut in indeplinirea conditiilor mentionate anterior.
In ceea ce il priveste pe sotul supravietuitor, acesta are dreptul la pensia de urmas pe tot timpul vietii la implinirea varstei de pensionare, in conditiile in care casatoria cu defunctul a fost de cel putin 15 ani si nu realizeaza niciun tip de venit din activitati profesionale care presupun asigurarea obligatorie. In cazul in care desfasoara activitati profesionale, pentru a beneficia de pensia de urmas, trebuie ca veniturile sa fie mai mici de 35% din salariul mediu brut.
“In cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenite sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus”, art.49, Legea 223/2015.
Stabilirea si platirea drepturilor de pensie militara
Pensia militara se acorda prin cererea realizata de persoana indreptatita, tutorele sau curatorula acesteia. Dreptul de pensie se stabileste si plateste din momentul in care se inceteaza plata soldelor/salariilor lunare sau a pensiei defunctului, in conditiile in care cererea de pensie a fost depusa la casa de pensii in 90 de zile de la data la care au avut loc situatiile de mai sus.
- Incetarea platii pensiei militare
- In cazul in care s-a produs una dintre situatiile prezentate mai jos, se inceteaza plata pensiei militare, dupa cum urmeaza:
- Pensionarul decedeaza
- Pensionarul nu se mai incadreaza in conditiile care au dus la acordarea pensiei militare
- Pensionarul de invaliditate isi redobandeste capacitatea de munca
- In cazul in care pensionarul de invaliditate nu s-a prezentat de cel putin 12 luni la revizuirea medicala obligatorie, din motive ce tin de acesta
- S-au incalcat prevederile din art. 44 din Legea 223/2015
- Copilul care beneficiaza de pensia de urmas a implinit 26 de ani
- Pensionarul urmas a fost condamnat pentru infractiune de omor sau tentativa de omor comisa asupra celui de pe urma caruia ar fi beneficiat de pensia militara de urmas.
Alte aspecte de interes privind pensiile militare
O schimbare adusa in modul de indexare a pensiilor militare de stat este aceea ca din 2021 cuantumul pensiilor se indexeaza anual cu 100% din rata inflatiei, adaugandu-se 45% din cresterea castigului salarial mediu brut, din anul precedent. De asemenea, incepand cu anul 2030, conform legii pensiilor, cuantumul pensiilor militare va fi indexat cu 100% din rata inflatiei din anul precedent.
Din luna februarie 2021 se aplica Legea 168/2020 care prezinta cadrul legal pentru recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare, misiuni si operatiuni pe teriotoriul sau in afara tarii, precum si acordarea de drepturi familiei si urmasilor persoanelor decedate.
Intampinati probleme in ceea ce priveste recunoasterea drepturilor de pensie militare sau pensie militara de urmas? Accesati serviciul de consultanta juridica online pentru a discuta cu unul dintre avocatii nostri.