Conditii in acordarea ajutorului de somaj

0
112

Indemnizatia de somaj sau ajutorul de somaj este sprijinul financiar din partea statului care se acorda persoanei fizice care indeplineste conditiile de incadrare ca somer.

Lege 76/2002 este cadrul legal prin care se reglementeaza modul in care se acorda indemnizatia de somaj si conditiile care trebuie sa fie indeplinite de catre somer.

Beneficiari indemnizatie de somaj

In vederea acordarii indemnizatiei de somaj este nevoie ca somerul sa indeplineasca anumite conditii. Sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni anterioara datei la care s-a efectuat cererea pentru indemnizatia de somaj. Nu trebuie sa realizeze venituri din activitati autorizate sau daca realizeaza veniturile trebuie sa fie mai mici decat indemnizatia de somaj. Nu indeplineste conditiile de pensionare si este inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca.

Acordarea indemnizatiei de somaj

Indemnizatia de somaj se acorda incepand cu urmatoarele date sau situatii: din momentul in care a incetat orice tip de raport de serviciu si contractul individual de munca. Din momentul in care a incetat mandatul pentru care a fost numita sau aleasa persoana in cauza sau in care s-a desfacut contractul militarilor.

Din momentul in care a incetat calitatea de membru cooperator sau in care a incetat contractul de asigurare penru somaj. Se acorda indemnizatia de somaj din momentul in care inceteaza motivele care au dus la pensionare, concediul pentru cresterea copilului, incheierea stagiului militar, ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, incetarea activitatii care s-a desfasurat in baza conventiei civile.

Durata perioadei in care se acorda indemnizatia de somaj

Exista perioada distinctie in care se acorda indemnizatia de somaj in functie de stagiul de cotizare. Indemnizatia de somaj se acorda pe o perioada de:

  • 6 luni pentru cei care au indeplinit stagiu de cotizare de pana la 5 ani si cel putin 1 an
  • 9 luni pentru cei care au indeplinit stagiul de cotizare intre 5 si 10 ani
  • 12 luni pentru care au indeplinit stagiul de cotizare mai mare de 10 ani

Obligatiile in acordarea indemnizatiei de somaj

Principala obligatie a celor care beneficiaza de indemnizatia de somaj este sa isi caute constant un loc de munca, timp in care trebuie sa se prezinte lunar, atunci cand este programarea sau daca sunt solicitati la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde sunt inregistrati cu scopul de a fi incadrati in munca. In acest sens, somerii inregistrati trebuie sa participe la serviciile destinate stimularii ocuparii si a formarii profesionale din cadrul agentiei pentru ocuparea fortei de munca.

In cazul in care si-au gasit un loc de munca sau au intervenit alte aspecte care incalca dreptul de acordare a indemnizatiei de somaj, persoanele in cauza sunt obligate sa comunice acest lucru agentiei pentru ocuparea fortei de munca, in decurs de maximum 3 zile de la modificare.

Incetarea acordarii indemnizatiei de somaj

Exista situatii specifice in care se inceteaza plata indemnizatiei de somaj. Prima situatie este cea evidenta in care somerul a gasit un loc de munca si s-a angajat pentru o perioada mai mare de 12 luni.

In momentul in care se constata ca somerul realizeaza venituri din activitati autorizate legal care depasesc cuantumul indemnizatiei de somaj. Nu mai pot primi ajutor de somaj cei care refuza fara justificare incadrarea la un loc de munca situat la o distanta de maximum 50 km fata de domiciliile acestora. De asemenea, refuzul poate sa vizeze activitatile pentru ocuparea si formarea profesionala. Nu mai are dreptul de a primi indemnizatie de somaj cel care este admins intr-o unitate de invatamant.

Nu mai poate sa primeasca indemnizatie de somaj cel care pleaca in strainatate pe o perioada mai mare de 3 luni, daca se afla in executarea unei pedepse privative de libertate mai mult de 12 luni, daca beneficiarul decedeaza.

Aveti o intrebare de ordin juridic? Va asteptam pentru o consultatie cu unul dintre specialistii nostri in drept.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here