Despre veniturile din drepturi de autor si impozitarea lor

0
1693

Drepturile de autor reprezinta drepturile unei persoane dobandite in urma prestarii de diferite servicii intelectuale care se finalizeaza prin inovatii si creatii unice. In cazul in care lucrarile si opera intelectuala a artistului este folosita in orice scop sau situatie, acesta primeste un venit din drepturile de autor. Procesul are loc prin cesionarea drepturilor de proprietate intelectuala unei alte persoane sau institutii, prin intermediul unui contract legal.

Vom descoperi care sunt tipurile de drepturi de autor, detalii despre contractele incheiate intre autor si alte parti, precum si chestiunile legate de veniturile drepturilor de autor.

Tipuri de drepturi de autor

Drepturile de autor implica o serie de domenii si tipuri de proprietate intelectuala, precum:

  • Opere literare
  • Lucrari muzicale
  • Proiecte cinematografice
  • Lucrari fotografice
  • Proiecte de arhitectura
  • Orice tip de material redactats in scris, video sau audio
  • Ilustratii
  • Descoperiri stiintifice

Toate aceste tipuri de drepturi alaturi de cele certificate, fac parte dintr-o categorie specifica a ansamblului de proprietate intelectuala.

Despre contractele-colaborare pentru drepturi de autor

Aceste tipuri de contracte se incheie rapid intre liberi profesionisti, freelanceri si diferiti colaboratori. Avantajul este acela de calculare mai simpla a veniturilor si taxelor. Este bine de stiut ca in cazul unor astfel de contracte-colaborari, veniturile lunare nu sunt fixe, ci depinde de anumite considerente, specificate in contract.

De cele mai multe ori, autorii prefera un cadru legal de incheiere a contractului, pentru a beneficia de anumite conditii si drepturi, care de altfel, sunt omise in aceste contracte-colaborare. Acesta sunt preferate pentru proiecte pe termen scurt si sarcini clare, nefiind la fel de stabile si clare in ceea ce priveste impozitarea si natura venitului.

Drepturile de proprietate intelectuala si legislatia in vigoare

Conform Legii 8/1996 si a modificarilor aparute pe parcurs in urma Ordonantei de urgentă nr. 18/2018, sunt reglementate declararea si plata taxelor de catre cei care obtin diferite tipuri de venituri in urma prestarii de servicii independente.

Pentru inregistrarea unui contract de cesiune a drepturilor de autor se va merge la ANAF si se vor depune urmatoarele documente: copie act de identitate, copie dupa contractul semnat de ambele parti implicate si declaratia „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane”.

Impozitarea veniturilor din drepturi de autor

In principal, exista doua categorii in care se impart veniturile obtinute in urma drepturilor de autor, astfel:

  • Veniturile cu retinere la sursa. In acest caz contributiile sunt platite de cei care folosesc si au nevoie de serviciul autorului. Institutia in cauza se obliga sa plateasca drepturile de autor, contributiile sociale, taxele si impozitele la stat pentru colaboratori.
  • Veniturile care provin din activitati independente. O situatie des intalnita in cazul freelancerilor care isi platesc singuri contributiile catre stat. Acestia sunt obligati prin lege sa depuna o declaratie unica pana la data de 15 martie, in fiecare an.

Calcularea impozitelor pentru veniturile din drepturi de autor

Impozitul pe drepturi de autor semnifica 10% din venitul net acumulat, prin deducerea cotei forfetare de 40% din venitul brut. Acest tip de impozit se plateste in acelasi timp cu venitul. In cazul persoanelor al caror venit din drepturi de autor nu depaseste pragul de 22.800 RON/an, este prevazut un singur tip de impozit, cel de 10%. Cei care depasesc acest prag vor plati pe langa impozitul de 10% din venitul net, taxele de 25% CAS si 10% CASS.

Astfel, multi liberi profesionisti se indreapta spre contractele de cesiune, pentru ca le asigura o mai mare deschidere spre diferite tipuri de colaborari si alegerea institutiilor cu care sunt dispusi sa lucreze. Este de avut in vedere respectarea termenilor impusi de lege, pentru achitarea tuturor taxelor si impozitelor aferente drepturilor de autor si a activitatii intreprinse de-a lungul fiecarui an de munca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here