Procedura de adoptie in Romania

0
1219

Conform art.451 din codul civil, adoptia este “operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului”. Astfel, viitorii parinti ai copilul dat spre adoptie trebuie sa indeplineasca anumite criterii morale si materiale pentru a putea asigura un mediu familial echilibrat si sigur. Inainte de a se acorda adoptia, posibilii parinti trec printr-un proces elaborat de evaluare si o perioada de potrivire cu copilul.  

In cele ce urmeaza vom trece in revista principalele aspecte implicate in procesul de adoptie in Romania, referindu-ne la adoptiile locale.

Criterii indeplinite de viitorii parinti

Pot adopta un copil urmatoarele categorii de persoane:

 • Doua persoane casatorite
 • Persoana singura care obtine atestatul de familie
 • Persoane necasatorite, dar care au o relatie stabila si locuiesc cu parintele necasatorit al copilului adoptat. Acest caz se aplica atunci cand respectivul cuplu au ajutat parintele firesc sa creasca copilul timp de cel putin 5 ani.

In timpul procesului de adoptie, se vor evalua parintii privind diferite criterii morale si materiale, pentru a se stabili daca sunt potriviti pentru adoptia unui copil. Evaluarea este efectuata de Directia de asistenta sociala si protectia copilului din localitatea parintilor. Sunt vizate:

 • Conditiile de locuit
 • Educatia, deschiderea spre a creste un copil, disponibilitatea pentru ingrijirea unui copil
 • Personalitatea ambilor parinti si evaluarea psihologica
 • Sursele de venit, nivelul de cheltuieli din gospodaria respectiva
 • Motivele care stau la baza dorintei de a adopta un copil

In cazul in care parintele/parintii sunt considerati apti pentru a adopta un copil, se va emite un atestat valabil 2 ani. Nu are nevoie de atestat sotul parintelui firesc al copilului.

Categorii de persoane care nu pot adopta:

 • Persoanele condamnate pentru pornografie infantila, infractiune asupra familiei, trafic de droguri si de persoane
 • Persoanele decazute din drepturile parintesti
 • Persoanele care prezinta handicap mintal sau boli psihice
 • Persoanele care au un sot care prezinta un handicap mintal sau boli psihice
 • Potrivirea dintre familia adoptiva si copil

In etapa urmatoare se are in vedere o perioada de potrivire dintre parinti si copil. In cazul in care parintii au obtinut atestatul de familie si sunt considerati potriviti pentru cresterea copilului, se va efectua adoptia pentru 90 zile. Un timp suficient in care se va evalua compatibilitatea dintre noii parinti si copilul adoptiv.

In situatia in care copilul are peste 10 ani, va fi luat in considerare cuvantul acestuia in intentia de adoptie. Se urmareste de catre autoritati gasirea familiilor potrivite pentru copii, punandu-se in prim-plan nevoile si dorintele minorilor.

Finalizarea procesului de adoptie

Dupa perioada de potrivire, daca se constata compatibilitatea dintre parinti si copil, se va trimite o cerere de incuviintare catre instanta judecatoreasca. Dupa evaluarea de catre instanta a actelor si documentelor necesare, precum si a relatiei dintre parintii si copil, se va lua o decizie cu privire la adoptie.

Chiar daca parintii au obtinut adoptia copilului, vor mai urma 2 ani de monitorizare, in care autoritatile competente vor face cate un raport trimestrial. Daca totul este in regula, dupa cei 2 ani de monitorizare se va finaliza adoptia.

Cum te poate ajuta avocatul

Inainte de a incepe un proces de adoptie, este bine sa apelezi la serviciile unui avocat drept familiei. Acesta te va ajuta sa intelegi mai bine termenii legali cu privire la conditiile morale si materiale pe care trebuie sa le indeplinesti. De asemenea, va ajuta la redactarea documentelor si actelor necesare, care sunt prezentate in fata instantei judecatoresti. In cazul in care autoritatile competente nu acorda atestatul de familie, avocatul poate ajuta parintii spre demersurile necesare efectuarii contestatiei.

In caz de orice nelamurire privind procesul de adoptie si pentru reprezentare legala apelati la unul dinspre specialistii nostri in dreptul familiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here