Succesiunea este termenul juridic pentru mostenire, fiind modul prin care se reglementeaza consecintele mortii asupra bunurilor si valorilor persoanei decedate.
Conform Codului Civil, o succesiune poate fi deschisa numai prin moarte, iar in cazul in care nu exista mostenitori naturali, cum ar fi copii, mostenirea revine sotului supravietuitor. In situatia in care nu putem vorbi de existenta unui sot supravietuitor sau de orice alta ruda a persoanei decedate, atunci bunurile date spre mostenire vor reveni statului.
“Dispozitiile Codului familiei (art. 63) prevad ca copilul din afara casatoriei, a carui filiatie a fost stabilita, are fata de parinte si rudele acestuia aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie”, art. 652 Codul Civil.
Conditii de indeplinit pentru succedere
Prima norma in vederea posibilitatii de a succede este ca persoana in calitate de mostenitor, sa existe in momentul in care se deschide succesiunea. Aici vorbim de cazul unui copil conceput care se considera ca exista in momentul in care se deschide o succesiune, spre deosebire de un copil nascut mort.
Persoane care sunt excluse din oficiu in ceea ce priveste dreptul de a succede:
- Persoanele condamnate pentru omor sau tentativa de omor asupra defunctului;
- Persoana care a facut declaratii calomnioase la adresa defunctului si care a fost sanctionata conform legii;
- Persoana din categoria de mostenitor, care a implinit 18 ani si care a luat la cunostinta moartea defunctului si nu a denuntat acest lucru organelor competente. “Lipsa de denuntare nu poate vatama in drepturile lor pe ascendentii si descendentii omoritorului, pe afinii sai de acelasi grad, pe sotul sau sotia sa, pe fratii sau surorile sale, pe unchii sau matusile sale, pe nepotii sau nepoatele sale”, art. 656 Codul Civil.
Ordinea de succesiune
Exista o clasificare clara in functie de care mostenitorii pot succede in cazul unei mosteniri. Vorbim de clasa descendentilor, aici fiind incluse persoanele cele mai apropiate din punct de vedere legal si bilogic, apoi colateralii privilegiati si in ultima linie se afla persoanele din categoria de colaterali ordinari.
- Clasa I Descendentii – Sotul supravietuitor care este casatorit legal cu persoana decedata, copii biologici, copii infiati legal. In aceasta categorie sunt inclusi si cei numiti ascendenti privilegiati, precum parintii sau tutorii legali ai celui decedat.
- Clasa II Colaterialii privilegiati – Vorbim de fratii si surorile biologici sau infiati ai celui decedat. Aici sunt inclusi si ascendentii ordinari, bunicii din partea mamei si a tatalului ai persoanei defuncte.
- Clasa III Colateralii ordinari – Aici sunt inclusi unchii si matusile celui care a decedat.
Conform Codului Civil, pentru succesiunea in linie dreapta se vor lua in considerare gradele de rudenie, in functie de catre generatii se afla intre persoanele in cauza. In linina coletarala, numararea mostenitorilor se va tine in functie de generatii.
Succesiunea descendentilor
In cazul liniei descendentilor, copii defunctului si descendetii acestora vor succede tatalui, mamei, matusilor si altor tipuri de ascendenti. Se vor prezenta in fata notarului pentru succesiune, copii impreuna cu sotul suprevietuitor al defunctului.
In cazul in care exista persoane din categoriile ascendentilor sau colateralilor privilegiati, sotul supravietuitor poate mosteni jumatate din averea sotului defunct. Atunci cand exista copii, sotul suprevietuitor primeste un sfert din mostenire. Aceiasi persoana poate sa primeasca trei sferturi de mostenire, daca se afla in concurs cu ascendenti ordinari sau cu colaterali ordinari ai defunctului..
Succesiunea ascendentilor
In conditiile in care nu exista persoane care sa succeada, precum copii, frati, surori, atunci succesiunea va avea loc intre ascendentii cei mai apropiati din punct de vedere al generatiei. Astfel, in cazul in care exista sotul supravietuitor, acesta se va prezenta in fata notarului impreuna cu ascendentii, pentru succesiune.
Daca mostenirea se imparte intre parintii defunctului si sotul suprevietuitor, acesta din urma va mosteni jumatate din bunuri si valori. Atunci cand sotul suprevietuitor vine la succesiune cu asecndentii, poate mosteni trei patrimi din mostenire, precum si “mobilele si obiectele apartinind gospodariei casnice, precum si darurile de nunta si va avea totodata un drept de abitatie”, art. 671 Codul Civil.
[…] trebui evitat. Un avocat poate fi extrem de util mai ales intr-un proces de succesiune. Afla de pe https://ad-avocat.ro/despre-succesiune-si-reglementarea-legala/ de ce este nevoie de un profesionist intr-o situatie de acest […]