Ce anume implica masurile pentru stimularea fortei de munca

0
1104

Masurile pentru stimularea fortei de munca sunt reglementate de Legea 76/2002 si se refera la acele moduri prin care se poate creste sansa de ocupare a persoanelor care sunt in cautarea unui loc de munca, precum si stimularea angajatorilor de a contribui prin crearea de noi locuri de munca si prin incadrarea in munca a somerilor.

Aceste masuri pentru stimularea fortei de munca sunt puse in aplicare, conform legii, de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau alte tipuri de institutii competente in acest sens. Masurile vizeaza angajatorii si persoanele in cautare de un loc de munca. Exista situatia in care unii furnizori de servicii acreditati pot sa incheie contracte cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca, deruland o serie de programe si modalitati prin care sa contribuie la o mai buna implementare a masurilor de stimulare a fortei de munca

Cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca

Putem vorbi de cateva directii principale in vederea cresterii sanselor ocuparii unui loc de munca. Un prim pas este informarea si consilierea profesionala, pentru maximizarea potentialului studiilor efectuate de persoana in cauza sau schimbarea domeniului de munca, intr-un timp eficient si scurt. Mai este vorba de medierea muncii, formarea profesionala, la care un cuvant de spus important il are fiecare angajator. Pentru persoanele care doresc sa intreprinda o activitate independenta, atunci se ofera consultanta si asistenta in vederea inceperii unei afaceri. Se are in vedere completarea veniturilor salariale ale angajatilor, dar si stimularea mobilitatii fortei de munca.

Informarea si consilierea profesionala

Serviciile pentru informarea si consilierea profesionala sunt gratuite si pot fi accesate de catre orice persoana care se afla in cautarea unui loc de munca. Cei care vor apela la astfel de servicii din partea statului se pot astepta la cunoasterea indeaproape a pietei muncii si detalii esentiale despre modul in care se dezvolta ocupatiile, o evaluare a personalitatii si comportamentului in raport cu munca si pregatirea profesionala. Se va pune accent pe cresterea increderii in sine atunci cand vine vorba de cautarea unui loc de munca si autoevaluarea pentru luarea celor mai bune decizii profesionale. Cei aflati la inceput de drum vor beneficia de consiliere in ceea ce priveste metodele eficiente, prin care se cauta un loc de munca.

Medierea muncii

Prin intermediul masurii medierii muncii, persoanele in cautare de locuri de munca sunt puse mai usor in contact cu angajatori. Agentia de ocupare a fortei de munca va cauta toate locurile de munca disponibile, care se pliaza pe ceea ce isi doreste persoana respectiva si pe pregatirea profesionala a acesteia. Principalele servicii de medierea muncii gratuita cuprind cautarea locurilor de munca vacante si punerea in legatura a persoanelor cu angajatorii, medierea de tip electronic, prin utilizarea unor tehnici de calcul in ceea ce priveste raporturile dintre cerere si oferta.

Fiecare persoana care apeleaza la serviciul de mediere a muncii va beneficia de realizarea unui plan individual de mediere, acesta proces fiind obligatoriu in cazul somerilor care primesc indemnizatie de somaj. “Medierea muncii se poate realiza si contracost de catre furnizori de servicii specializate, din sectorul public sau privat, acreditati de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca”, art. 62 Legea 76/2002.

Formarea profesionala

Formarea profesionala este esentiala pentru cei care doresc sa-si maximizeze sansele de a ocupa un loc de munca in conformitate cu pregatirea profesionala, experienta si remuneratie corespunzatoare. Prin programul de formare profesionala se urmareste diversificarea competentelor profesionale si o mai adanca aprofundare a cunsotintelor dobandite in mediul educational, in acord cu ceea ce se cauta pe piata muncii.

Persoanele in cautare de loc de munca pot sa beneficieze de recalificare, perfectionare si specializare pentru gasirea unui loc de munca care sa li se potriveasca din toate punctele de vedere. In acest sens, se vor organiza cursuri, workshopuri, stagii de practica si alte tipuri de organizari, in conformitate cu legea. Somerii care primesc indemnizatie de somaj sunt obligati sa ia parte la formarea profesionala, in orice forma este disponibila la momentul dat.

Consultanta si asistenta in vederea inceperii unei afaceri

Persoanele care intentioaneaza sa inceapa o afacere pe cont propriu sau orice alt tip de activitate de munca independenta, au acces la o serie de servicii de marketing, din domeniul financiar, management si domeniul juridic. Aceste programe si consultanta in vederea inceperii unei afaceri sunt asigurate de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau organizatii din sectorul privat. In cazul in care vorbim de someri care benefiaza de indemnizatie de somaj, acestia au acces gratuit la aceste servicii de consultanta, o singura data.

Completarea veniturilor salariale ale angajatilor

Completarea veniturilor salariale se aplica in cazul somerilor care beneficiaza de indemnizatie de somaj. Daca acestia se angajeaza cu un program normal de lucru, atunci vor putea beneficia pana la sfarsitul perioadei de acordare a indemnizatie de un cuantum in valoare de 30% din valoarea indemnizatiei de somaj lunara. Aceiasi regula se aplica si in cazul in care persoana inceteaza contractul de munca la un angajator si se angajeaza mai departe la un alt loc de munca, in perioada in care i se acorda in mod normal, indemnizatia de somaj.

Stimularea mobilitatii fortei de munca

In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatie de somaj, daca se angajeaza intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 50km de localitatea in care isi au domiciliul, au dreptul la o prima de incadrare, in valoare de doua salarii minime brute pe tara. Aceasta suma se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj si nu se impoziteaza.

In conditiile in care o persoana care primeste indemnizatie de somaj, se angajeaza intr-o alta localitate si isi muta domiciliul in acea localitate, atunci are dreptul sa beneficieze de o prima de instalare in valoare de 7 salarii minime brute pe tara.

„Incetarea raporturilor de munca sau de serviciu din initiativa sau din motive imputabile angajatului, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, atrage obligatia restituirii integrale de catre angajat a sumelor acordate drept prime prevazute la art. 74 si 75”, art. 76 Legea 76/2002.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here