Prin ajutor social intelegem un ajutor financiar, acordat de catre stat, in fiecare luna, persoanelor sau familiilor care nu dispun de venituri. In aceste categorii pot intra persoanele care se afla in incapacitatea de munca temporara sau definitiva, care prezinte diferite handicapuri sau orice alt tip de persoana care, din motive independente, nu poate sa se angajeze pentru a beneficia de un venit lunar sau castiga foarte putin in raport cu venitul minim.
Stabilirea si acordarea ajutorului social este reglementata de Legea 416/2001, astazi referindu-ne la procedura pe care o implica acordarea ajutorului social, care persoane se incadreaza in aceasta categorie si ce au de facut pentru acest beneficiu.
Pentru acordarea ajutorului social este nevoie de o cerere si o declaratie pe proprie raspundere, la care se adauga alte acte doveditoate cu privire la membrii familiei, unde este cazul si veniturile lunare. In cazul familiilor, cererea si declaratia pe propria raspundere se completeaza de catre reprezentantul familiei, care poate fi tutore sau curator al persoanei care se incadreaza in categoria de acordare a ajutorului social.
Acte doveditoare – componenta familiei
Pe langa cerere si declaratie pe propria raspundere, trebuie sa se prezinte acte doveditoare privind componenta familiei. Acestea pot fi urmatoarele:
- In cazul copiilor se vor prezenta certificatele de nastere;
- Livretul familiei;
- Certificat de casatorie;;
- Daca este vorba de copii adoptati este nevoie de hotararea definitiva de incuviintare a adoptiei;
- Document care atesta calitatea de tutore sau curator al reprezentantului familiei;
- Acte care dovedesc urmarea unei forma de invatamant a cel putin unuia dintre membrii familiei;
- Documente care sa ateste handicapul persoanelor care se afla in regim de intretinere.
Conform legii, o data depus dosarul pentru acordarea ajutorului social, solutionarea trebuie sa se realizeze in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii la serviciul public de asistenta sociala.
„Datele cuprinse in formularul de cerere si declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia sunt supuse confidentialitatii. Acestea vor putea fi folosite numai in scopul stabilirii dreptului la ajutor social si al intocmirii unor situatii statistice, precum si in eventualitatea solicitarii de catre organele de ancheta”, art.13, Legea 416/2001.
Efectuarea anchetei sociale
In vederea verificarii verdicitatii actelor care dovedesc incadrarea in categoria persoanelor care primesc ajutor social, este nevoie de o ancheta sociala, la dispozitia obligatorie a primarului. Ancheta sociala se efectueaza a resedinta celui care solicita ajutorul social, de catre personalul serviciului public de asistenta sociala. Pentru a sustine validarea informatiilor din dosarul pentru acordarea ajutorului social se pot lua in considerare declaratiile a cel putin doua persoane care sunt apropiate de familie si cunosc situatia materiala si sociala a acesteia.
Stabilirea cuantumului ajutorului social
Ajutorul social se calculeaza ca diferenta intre venitul lunar al familiei sau persoanei in cauza si urmatoarele nivele de venit minim garantat:
- Familie 2 persoane – 1.134 lei
- Familie 3 persoane – 1.575 lei
- Familie 4 persoane – 1.953 lei
- Familie 5 persoane – 2.331 lei
- Daca se depaseste numarul de 5 membrii ai familiei se va acorda 157.5 lei pentru fiecare alta persoana din familie
- Persoane singure – 630 lei
„Stabilirea dreptului de ajutor social, a cuantumului, precum si plata acestuia se fac prin dispozitia scrisa a primarului, pe baza documentatiei prezentate de personalul din serviciul de asistenta sociala de la primarie. Dispozitia primarului se comunica titularului ajutorului social in termen de 5 zile de la data emiterii”, art.12, Legea 416/2001.