Declaratia fiscala 392 este declaratia informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii. Aceasta declaratie trebuie sa fie completata de persoanele impozabile in scop TVA, care se incadreaza in dispozitiile art. 153 din Legea nr. 571/2003. O alta conditie este aceea conform careia cifra de afaceri de la finalul anului calendaristic sa fie mai mica de 35.000 euro, echivalent in lei.
O schimbare importanta a survenit in urma Ordonantei nr.6/2020, din data de 3 februarie, care anunta amanarea depunerii declaratiile fiscale 392A, 392B si 393 pana la data de 31 decembrie 2022. In mod normal, declaratia ar fi trebuit sa fie depusa la organul fiscal pana la data de 25 februarie a anului urmator celui care este raportat.
Depunerea declaratiei 392
Declaratia 392 se depune in format electronic la registratura organului fiscal sau se trimite prin posta, prin scrisoare recomandata. In acest caz formatul electronic al declaratiei va fi insotit de un formular care a fost editat de persoana in cauza, folosind programul de asistenta de pe site-ul ANAF. Formularul trebuie sa fie semnat si stampilat. Acesta se depune un exemplar la unitatea fiscala si un exemplar se pastreaza.
Accesati acest link pentru a afla toate detaliile legate de declaratiile 392 A, 392 B si 393, program de asistenta pentru editarea formularului, dispozitii legale si alte informatii relevante.
Completare declaratia 392
Va fi nevoie de completarea codului de inregistrare in scop TVS, cod precedat de prefixul RO. Persoana impozabila va completa cu datele de identificare ca persoana fizica sau cu denumirea persoanei juridice. Se vor preciza detalii legate de domiciliul fiscal, care poate sa fie reprezentat dupa caz, de sediul social.
Este nevoie de asemenea de codul de identificare fiscala, adica codul de inregistrare care este atribuit activitatii propriii a persoanei impozabile. Se va completa in continuare cifra de afaceri care a rezultat la finalul anului de raportare, mai mica decat pragul de 35.000 euro.
La sectiunea de livrari de bunuri si prestari de servicii se completeaza Valoarea cu impozitele inscris in jurnalul pentru vanzari. La sectiunea TVA se completeaza cu valoarea TVA care a fost inscrisa in jurnalul pentru vanzari, in ceea ce priveste livrarea de bunuri si prestari servicii.
Contraventii
Conform Legii nr. 207/2015 din Codul de Procedura fiscala, constituie contraventie daca nu se indeplinesc de catre platitor obligatiile de declarare prevazute in lege, a bunurilor si veniturilor impozabile, dar si a oricarui tip de informatie privind impozitele, taxele, controbutiile, veniturile impozabile.
Sanctiunile pentru nedeclararea celor de mai sus cuprind amenda de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane juridice (contribuabili mijlocii si mari), amenda de la 500 lei la 1000 lei pentru celelalte categorii de persoane juridice.
Aveti o afacere si doriti sa fiti mereu la curent cu ultimele modificari legislative si sa aveti acces constant la consultanta juridica de specialitate? Intrati aici pentru o colaborare cu unul dintre avocatii nostri de business law.