Ce trebuie sa stie salariatul privind concediul fara plata

0
113

Conform Codului Muncii salariatul are dreptul la concediul fara plata in vederea rezolvarii unor situatii personale sau de alta natura. Durata concediului fara plata este stabilita in conformitate cu clauzele contractului colectiv de munca sau normele regulamentului intern. Se poate considera abuz situatia in care angajatorul refuza sacordarea concediului fara plata salariatului.

Cand este acceptat concediul fara plata?

Exista doua motive principale in baza carora se poate cere concediul fara plata. Primul motiv este cel legat de rezolvarea situatiilor personale, asa cum este precizat si in Codul Muncii. Se poate ca in timpul concediului fara plata, daca ambele parti contractuale sunt de acord, sa se suspende contractul individual de munca al salariatului.

Cel de-al doilea motiv pentru acordarea concediului fara plata este in vederea formarii profesionale. In acest caz depinde foarte mult de contextul in care se desfasoara, pentru ca este posibil sa participati la diferite cursuri sau programe de formare profesionala, fara sa fie necesar sa va luati concediu fara plata, insa acest lucru trebuie discutat in prealabil cu angajatorul si sa ajungeti la un acord cu acesta.

Cand poate fi refuzat concediul fara plata?

Am vazut un pic mai devreme ca in majoritatea situatiilor, refuzul angajatorului de a acorda concediu fara plata este considerat un abuz. Insa, acest aspect este destul de subiectiv, pentru ca pot sa existe situatiile in care angajatorul nu poate sa va acorde concediul fara plata, daca lipsa dvs. va duce la urmari grave in ceea ce priveste activitatea de munca a firmei. De asemenea, daca este justificat refuzul, angajatorul este indreptatit sa nu acorde concediul fara plata. In orice caz, daca sunteti implicati intr-o situatie de acest fel si considerati ca va sunt incalcate drepturile legale de in calitate de salariat apelati la o consultanta juridica pentru a vedea ce este de facut.

Ce se intampla in timpul si dupa concediul fara plata?

Un aspect de interes este acela legat de vechimea in munca. Este bine de stiut ca perioada in care se ia concediul fara plata se scade din vechimea de munca, exceptie facand doar cazul comcediului fara plata in vederea formarii profesionale. De asemenea, este de la sine inteles ca in timpul concediului fara plata nu mai primiti salariul, ceea ce inseamna automat ca nu se mai platesc taxele, impozitele, dar si contributiile la sistemul asigurarilor sociale de stat.

In timpul concediului fara plata in vederea formarii profesionale salariatul va primi o indemnizatie de concediu, a carui cuantum nu va fi mai mic decat salariul de baza, la fel ca in cazul indemnizatiei din timpul concediului pentru odihna.

Durata concediului fara plata

Conform Codului Muncii durata concediului neplatit este stabilita in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern. Este esential ca la incheierea contractului individual de munca sa iei in considerare acest aspect, avand dreptul de a negocia cu angajatorul durata concediului fara plata.

Salariatii din administratia publica sau din unitatile bugetare nu pot primi mai mult de 90 de zile concediu fara plata, cu exceptii precum ingrijirea copilului bolnav, tratament medical in afara tarii, insotirea sotului/ copilului pentru tratament medical in afara tarii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here