Ce taxe presupune dezbaterea succesiunii?

0
172

Mostenirea sau succesiunea este procedura prin care se transmite patrimoniul persoanei fizice decedate catre succesorii sai, in conformitate cu prevederile legale. Patrimoniul poate sa fie format din bunuri materiale, valori, bunuri imobile, dar si din datorii sau creante din partea defunctului.

Exista doua tipuri de mosteniri. Mostenirea testamentara presupune succesiunea care se dezbate tinand cont de dispozitiile prezentare de defunct prin intermediul testamentului legal pe care l-a realizat in timpul vieti. In cazul in care nu exista un testament, acesta este considerat nul sau nu mai poate fi gasit, vorbim de mostenire legala, unde se tine cont de dispozitiile legale privind stabilirea ordinii in care mostenitorii vin la succesiune si cotele succesorale.

Succesiunea se poate dezbate la notarul public sau la instanta de judecata, fiecare metoda in parte presupunand achitarea unor anumite sume de bani, in vederea platirii de taxe si alte costuri implicite.  

Taxe succesiune la notar public

In cazul in care succesiunea se dezbate la un notar public, asa cum se intampla in majoritatea situatiilor, tot ceea ce inseamnea onorariu si alte taxe notariale sunt platite de catre toti mostenitorii, fiecare in parte egala. In ceea ce priveste taxele notariale acestea sunt calculate in functie de valoarea masei succesorale care include atat bunurile mobile, cat si bunurile imobile.

In acest sens exista Grila Notariala in acord cu care se stabileste valoarea bunurilor imobile, pe langa care este nevoie sa se plateasca impozitul catre stat de 1% din valoarea totala a bunurilor imobile mostenite, doar in cazul in care succesiunea are loc dupa doi ani de la deces. De aceea este recomandat ca succesiunea sa se dezbata intr-un timp cat mai scurt de la deces, mai ales daca este vorba de bunuri imobile, pentru a se economisi o suma substantiala de bani.

Taxe succesiune instanta de judecata

Daca succesiune se dezbate prin proces civil este nevoie ca cel care se afla in pozitia de reclamant sa plateasca taxa judiciara de timbru. Aceasta se achita in momentul in care se realizeaza cererea de chemare in judecata. Instanta de judecata va stabili care este cuantumul taxei de timbru in functie de prevederile cuprinse in OUG nr. 83/2013, dupa cum urmeaza:

  • In vederea stabilirii bunurilor care se vor imparti  se va achita 3% din valoarea bunurilor
  • In vederea stabilirii coproprietarilor si a cotei-parte care le revine fiecaruia se va achita 50 lei pentru fiecare coproprietar
  • In vederea cererii de partaj se achita 3% din valoarea masei partajabile

In afara de taxa judiciara de timbru, in functie de caz, va fi nevoie de achitarea onorariului expertului si a onorariului avocatului. In conditiile in care plata taxei de timbru judiciare este peste posibilitatile financiare ale reclamantului, acesta poate sa solicite un ajutor public judiciar, fapt care este reglementat prin OUF nr. 51/2008.

In schimb, tot ceea ce implica cheltuieli de judecata, toti cei implicati, adica toti mostenitorii vor plati suma totala, in functie de cota-parte care le revine fiecaruia.

Aflati mai multe aici despre dreptul la mostenire si cotele succesorale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here