Propunere de lege. Contestarea amenzilor din partea ANAF

0
644

Potrivit unei propuneri de legi in Parlament, firmele vor avea posibilitatea sa conteste amenzile venite din partea institutiilor statului, precum ANAF. Contestatia se depune mai intai la institutia in cauza, dupa care se trece in instanta. Atata timp cat contestatia amenzii este in vigoare, sanctiunile de orice tip se suspenda conform legii, pana cand se ajunge la stabilirea unei solutii definitive. Acesta propunere de lege a fost emisa de ALDE, in data de 13 martie 2019.

Scopul propunerii legii contestarii amenzilor

Propunerea de lege inaintata de cei de la ALDE care ca scop principal oferirea firmelor si companiilor sansa de a contesta amenzile, data in regum abuziv si care nu sunt conforme cu legea. Se urmareste astfel protejarea persoanelor juridice de actiunile nejustificate de institutii cum este Agenția Națională de Administrare Fiscală.

„În urma discuțiilor cu diverși antreprenori, marea lor majoritate au făcut referire la faptul că în urma controalelor efectuate în special de către reprezentanții ANAF inspectorii stabilesc în mod arbitrar diverse sume ca obligații de plată pentru companii, ca urmare a unor interpretări personale ale unor prevederi ale legislaiei, regulamentelor, instrucțiunilor sau nrmelor de aplicare în domeniul respectiv”, sustin deputatii ALDE care au inaintat propunerea de lege in vederea contestarii amenzilor din partea institutiilor statului.

Prevederi din propunerea de lege

Propunerea de lege cu referire la contestarea amenzilor din partea ANAF si altor institutii alte statului, de catre operatori, cuprinde urmatoarele puncte de interes:

Toate prevederile din legea prezenta se aplica operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei. De asemenea, legea vizeaza orice tip de institutie a statului care intra in contact cu operatorii economici.

Contestarea amenzilor se refera la contestarea oricarui act emis de institutia statului in exercitarea atributiilor de supraveghere, autorizare sau control, in legatura directa cu operatorul economic.

In momentul in care operatorul economic considera ca a avut loc o nedreptate in ceea ce priveste exercitarea abuziva a controlului din partea institutiilor statului, pot efectua o plangere prealabila impotriva dipozitiei obligatorii din actul individual emis.

In ceea ce priveste plangerile prealabile, solutionarea acestora sa va face de catre institutia de stat catre care s-a inaintat contestarea amenzii. In tot acest timp, se vor suspenda orice fel de dispozitii obligatorii. In termen de 30 zile trebuie sa se solutioneze plangerea prealabila. Se poate actiona impotriva solutionarii, in termen de 15 zile de la comunicare.

Dupa solutionarea contestarii amenzii in mod favorabil pentru ambele parti, se vor lua in considerare eventualele penalitati sau despagubiri.

Contestarea amenzilor prin prisma legii prevenirii

Legea nr. 270/2017, Legea prevenirii reglementeaza toate instrumentele care sunt puse la dispozitie pentru a preveni orice tip de contraventie. In unele situatii, agentul constatator din partea institutiei statului va aplica o sanctiune tip avertisment, insotita de un plan de remediere.

In ceea ce priveste termenul de remediere se va stabili in functie de circumstantele savarsirii faptei si in functie de durata de timp alocata indeplinirii obligatiilor legale. Odata stabilita, perioada determinata de catre organul de control, a temenului de remediere nu mai poate fi modificata. In acest sens, operatorul economic poate sa beneficieze de masurile de prevenire numai o data, pentru fiecare fapta de contraventie, la un interval de 3 ani.

Daca va aflati in pozitia contestarii unei amenzii din partea institutiei statului noi va putem ajuta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here