Ce trebuie sa stii despre concediul de odihna

0
1031

Concediul de odihna este garantat prin lege tuturor salariatilor, fiind un drept platit care se exercita anual. Este bine de stiut faptul ca dreptul la concediu de odihna nu pate sub nicio forma sa fie obiectul cesiunilor, renuntarii sau limitarii de orice tip.

Codul Muncii este cel care reglementeaza concediul de odihna, cu prevederi despre durata, efectuarea, compensarea concediul de odihna, dar si despre cuantumul si plata indemnizatiei de somaj.

Durata concediului de odihna

Concediul de odihna se acorda anuala, cu o durata minima de 20 de zile lucratoare. Durata concediului de odihna se precizeaza in cadrul contractului individual de munca, in conformitate cu legea si contractele colective de munca. Nu se vor include in concediul de odihna, sarbatorile legale in care nu se lucreaza si zilele libere platite stabilite in prealabil cu angajatorul si specificate in contractul individual de munca.

“La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata”, art. 145 din Codul Muncii. In cazul in care incapacitatea temporara de munca, concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru ingrijirea copilului bolnav incepe sa aiba efect in timpul concediului de odihna, atunci acesta se intrerupe automat si ceea ce a mai ramas din zilele de concediu vor putea fi valorificate dupa terminarea situatiilor de mai sus.

Efectuarea si compensarea concediului de odihna

Conform Codului Muncii, concediul de odihna are loc anual, existand solutii si pentru motive justificate de neefectuare, integrala si partiala a acestuia. In acest caz, angajatorul va acorda intreaga perioada a concediului de odihna neefectuat, in decurs de 18 luni. Se poate compensa prin bani concediul de munca neefectuat, dar numai in situatia in care contractul colectiv de munca inceteaza.

Concediu de odihna suplimentar

Exista cateva categorii de persoane care beneficiaza prin lege de concediu de odihna suplimentar:

  • Persoanele care lucreaza in conditii periculoase sau vatamatoare;
  • Nevazatorii;
  • Persoane cu handicap;
  • Tineri pana la varsta de 18 ani.

Toate aceste categorii speciale de persoane benficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare. In cazul femeilor angajate care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro, se acorda anual, concediu de odihna suplimentar platit, de cel putin 3 zile lucratoare.

Programare concediu de odihna

“Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale”, art. 148 din Codul Muncii. Perioadele de concediu de odihna stabilite la nivel de colectiv, nu pot fi mai scurte de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Dupa caz, se poate realiza o programare individuala de stabilirea a concediului de odihna, care nu poate sa depaseasca 3 luni.

Cuantumul si indemnizatia de concediu

Conform art. 150 din Codul Muncii, pe tot parcursul perioadei concediului de odihna salariatul beneficiaza de indemnizatie de concediu. Aceasta nu poate fi caculata mai mica decat salariul de baza, alte indemnizatii si sporuri inregistrate in contractul individual de munca.

Indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza astfel: media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare lunii in care are loc concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Angajatorul are obligatia de a plati indemnizatia cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de inceperea concediului de odihna.

Va stam la dispozitie in vederea clarificarii situatiilor diverse legate de acordarea concediului de odihna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here