Ce spune legea despre desfacerea contractului de munca

0
152

Contractul individual de munca se incheie in temeiul caruia o persoana fizica, salariatul, presteaza munca pentru si sub autoritatea unui angajator, care poate sa fie persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii, salariu.

O sa vedem care sunt situatiile in care poate avea loc desfacerea contractului de munca, conform dispozitiilor legale din Codul Muncii.

Incetarea de drept a contractului individual de munca

Contractul individual de munca inceteaza de drept in diferite situatii. Atunci cand salariatul sau angajatorul persoana fizica decedeaza sau atunci cand este vorba de dizolvarea angajatorului persoana juridica. In momentul in care salariatul sau angajatorul persoana fizica este pus sub interdictie, prin hotararea judecatoreasca irevocabila. De asemenea, contractul de munca inceteaza de drept atunci cand se indeplinesc conditiile in ceea ce priveste varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare.

Incetarea contractului are loc atunci cand se constata nulitatea absoluta a acestuia sau atunci cand exista o condamnare la executarea unei pedepse privative de libertate. Contractul individual de munca inceteaza de drept atunci cand salariatului ii sunt retrase autorizatiile sau atestarile necesare pentru exercitarea profesiei.

O alta situatie este aceea in care salariatului ii este interzis sa isi exercite profesia sau functia. Nu in ultimul rand, contractul individual de munca inceteaza de drept in momentul in care expira termenul in cazul contractului incheiat pe perioada determinata sau in momentul in care parintii/reprezentantii legali ai salariatilor cu varsta 15-16 ani isi retrag acordul.

Nulitatea contractului individual de munca

Atunci cand se constata ca nu sunt indeplinite toate conditiile legale pentru incheierea contractului individual de munca, acesta este declarat nul. Acest lucru poate sa fie acoperit daca se indeplinesc ulterior conditiile care au fost incalcate sau omise la incheierea initiala a contractului de munca. Nulitatea se constata prin acordul celor doua parti contractuale sau daca nu este posibil, prin hotarare judecatoreasca.

In conditiile in care este vorba de incalcarea drepturilor sau obligatiilor pentru salariati, atunci dupa inlocuirea de drept a acestora cu ceea ce se afla in confomitate cu Codul Muncii, salariatii au dreptul sa ceara despagubiri. Remunerarea persoanei care a lucrat in baza unui contract de munca nul se realizeaza in functie de modul de indeplinire a sarcinilor de munca.

Incetarea contractului individual de munca prin concediere

Concediere vine din initiativa angajatorului si poate sa se bazeze pe motive obiective sau subiective. Conform Codului Civil angajatorul nu poate sa desfaca contractul de munca din motive care se bazeaza pe criterii de rasă, cetătenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, optiune politică, situatie sau responsabilitate familială, apartenentă ori activitate sindicală, apartenentă la o categorie defavorizată.

Salariatul trebuie sa fie foarte bine informat inainte cu privire la modul in care se desfasoara legal o concediere. Astfel ca, angajatorul nu poate sa dispuna concedierea in timpul incapacitatii temporare de munca a salariatului, in timpul suspendarii activitatii de munca in carantina. Este interzisa concedierea atunci cand femeia salariat este insarcinata, atunci cand se afla in concediul de maternitate, in concediul pentru cresterea copilului sau in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav. Salariatul nu poate sa fie concediat daca exercita o functie eligibila intr-un sindicat sau daca se afla in timpul concediului de odihna.

Pentru orice tip de nelamurire privind contractul individual de munca apelati la consultanta juridica online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here