Cadrul legal al emiterii si aplicarii ordinului de protectie

0
1154

Ordinul de protectie poate fi dispus de catre instanta in cazul in care viata, integritatea fizica sau psihica, libertatea unei persoane este pusa in pericol printr-un act de violenta. Ordinul de protectia poate sa fie emis cu caracter provizoriu, in diferite situatii.

Legea care reglementeaza cadrul de aplicare a ordinului de protectie este Legea 217/2003. Vom vedea care sunt masurile care se pot lua ca urmare a executarii ordinului de protectie, cine poate sa inainteze o astfel de cerere catre instanta si alte aspecte esentiale de luat in considerare.

Masuri de siguranta – ordin de protectie

Exista o serie de metode de protejare a unei persoane a carei viata si integritate sunt puse in pericol:

  • Evacuare temporara a agresorului din locuinta, daca victima locuieste cu agresorul;
  • Limitarea dreptului de folosinta a locuintei in ceea ce priveste agresorul. Se ia in considerare impartirea locuintei, astfel incat agresorul sa nu poata sa intre in contact cu victima;
  • Pastrarea unei distante obligatorii intre agresor si victima (copii, rude ale acesteia). Acelasi ordin de protectie se aplica si in raport cu resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a victimei;
  • Agresorului ii este interzis sa viziteze sau sa se deplaseze in anumite zone sau localitati pe care victima le frecventeaza;
  • Agresorului ii este interzis sa initieze orice tip de interactiune cu victima, inclusiv prin telefon;
  • Agresorul este obligat sa predea politiei orice tip de arma pe care o detine;
  • Incredintarea copiilor minori.

“Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala”, art 2, Legea 217/2003.

Cererea ordinului de protectie

Se poate depune cerere pentru ordin de protectie la judecatoria in raza teritoriala in care victima domiciliaza sau are resedinta. Cererea se va depune de catre victima sau de catre un reprezentant legal, procuror, autoritate competenta in asigurarea protectiei victimelor violentei domestice sau de catre un reprezentant al furnizorului de servicii sociale de combatere a violentei in familie. Toti acesti reprezentanti legal trebuie sa detina acordul victimei, inainte de a depune cererea pentru emiterea ordinului de protectie. Cererea pentru ordinul de protectie nu necesita plata taxei de timbru.

Judecarea cererii emiterii ordinului de protectie

Acest tip de cerere se poate judeca de urgenta prin participarea procurorului, in camera de consiliu.  Se poate ca persoana care depune cererea de emitere a ordinului de protectie sa fie reprezentata de catre un avocat. In functie de gravitatea situatie, ordinul de protectie se poate emite in aceiasi zi in care a fost depusa cererea, fara sa fie nevoie de reprezentarea partilor.

Pronuntarea si emiterea ordinului de protectie

Ordinul de protectie are titlu executoriu, putand fi pus in aplicare, in functie de ceea ce dispune instanta, fara somatie. Se poate face recurs asupra hotararii de emitere a ordinului de protectie in termen de 3 zile de la pronuntare sau comunicare. “Pentru punerea in executare a ordinului de protectie, politistul poate intra in locuinta familiei si in orice anexa a acesteia, cu consimtamantul persoanei protejate sau, in lipsa, al altui membru al familiei”, art. 31 Legea 217/2003. Dupa ce expira perioada in care a fost activ ordinul de protectie, dupa caz, victima poate sa solicite un nou ordin de protectie, daca exista amenintare in continuare.

Revocarea ordinului de protectie

Persoana impotriva careia este emis ordinul de protectie poate sa ceara revocarea in anumite conditii speciale. Poate fi posibila revocarea daca agresorul a respectat masurile impuse prin ordinul de protectie, daca acesta a fost implicat in terapii si consiliere psihologica, dezintoxicare sau orice alta forma de reabilitare. Revocarea poate fi valabila daca se demonstreaza ca persoana nu mai reprezinta un pericol la viata si integritatea fizica sau psihica a celeilalte parti. “Cererea de revocare se solutioneaza cu citarea partilor si a unitatii de politie care a pus in executare ordinul de protectie a carui revocare se solicita. Participarea procurorului este obligatorie”, art. 34, Legea 217/2003.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here