Aspecte legale privind solutionarea contestatiei la executare

0
582

Contestatia la executare poate sa vina ca un raspuns al celor vatamati care sunt impotriva executarii silite si a incheierii date de executorul judecatoresc. Actiunea de a face contestatie la executare poate sa fie privita si din perspectiva oferirii unor explicatii si intelesuri noi, referitoare la aplicarea titlului executoriu.

In cazul in care cei vatamati considera si atesta faptul ca incuviintarea executarii silite nu a indeplinit conditiile legale, pot face contestatie la executare si astfel sa anuleze incheierea data de executorul judecatoresc. De asemenea, in cadrul contestatiei la executare se poate hotara impartirea bunurilor proprietate comuna.

Validarea contestatiei la executare

“Daca executarea silita se face in temeiul unei hotarari judecatoresti sau arbitrale, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestatie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune in cursul judecatii in prima instanta sau intr-o cale de atac ce i-a fost deschisa”, art. 712, Codul de Procedura Civila.

Insa, daca executarea silita nu este realizata in baza unei hotarari judecatoresti, atunci se poate face contestatie cu privire la motivele de fapt si de drept ale titlului executoriu. Daca vorbim de urmarirea silita a mobiliarelor sau imobiliarelor, atunci contestatia la executare poate sa fie realizata de catre o terta persoana, numai in conditiile in care aceasta se afla in dispozitie legala de a pretinde un drept de proprietate in legatura cu bunurile respective.

Instanta competenta si termene

Partiel vatamate care doresc sa inainteze contestatie la executare pot face acest lucru catre instanta de executare. Daca domiciliul debitoriului se afla in alta circumscriptie fata de cea in care este localizata instanta de excutare, contestatia poate sa fie depusa la judecatoria unde isi are domiciliul sau sediul debitorul.

“In cazul urmaririi silite a imobilelor, al urmaririi silite a fructelor si a veniturilor generale ale imobilelor, precum si in cazul predarii silite a bunurilor imobile, daca imobilul se afla in circumscriptia altei curti de apel decat cea in care se afla instanta de executare, contestatia se poate introduce si la judecatoria de la locul situarii imobilului”, art. 713, Codul de Procedura Civila. De asemenea, cei care doresc sa depune contestatie pentru intelegerea titlului executoriu, o pot face la instanta care a dat hotararea de executare.

Contestatia la executare se poate face in termen de 15 zile de la data cand s-au produs urmatoarele situatii:

  • Cel care depune contestatia a primit instiintarea referitoare la poprire;
  • Celui care depune contestatia i s-a comunicat executarea;
  • Cel care depune contestatia a primit incheierea de incuviintare a executarii.

Daca este vorba de incheieri date de executorul judecatoresc, atunci contestatia se poate depune in maximum 5 zile de la data comunicarii, iar in ceea ce priveste lamurirea intelesului titlului executoria, contestatia se poate depune in limita termenului de prescriptie. In cazul contestatie depusa de o terta persoana, aceasta are timp de depunere a contestatiei in maximum 15 zile de la data la care s-a vandut sau s-a predat silit bunul in cauza.

Procedura de judecata

“Contestatia la executare se judeca cu procedura prevazuta de prezentul cod pentru judecata in prima instanta, care se aplica in mod corespunzator”, art. 716, Codul de Procedura Civila. O data sesizata instanta acesta va solicita din partea executorului judecatoresc copii dupa actele dosarului de executare. Pasul urmator este citarea partilor, cu judecare de urgenta a contestatiei.

Solutionarea contestatiei

Printre efectele solutionarii contestatie la executare se numara, indreptarea sau anularea actului de executare, incetarea executarii sau lamurirea titlului executoriu. In cazul in care contestatia la executare se respinge, cel care a depus contestatia poate fi pus in situatia de a plati pagube pentru a dus la intarzierea executarii.

Va stam la dispozitie cu servicii de avocatura bazate pe profesionalism si dedicare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here