Prin intermediul Programului Operational Competivitate derulat in perioada 2014-2020 va acorda sprijin din partea statului, in valoare de 1 miliard de euro pentru IMM, PFA si alti operatori economici, in vedere sustinerii activitatii acestora pe fondul pandemiei de coronavirus. Multi dintre acestia au fost puternic afectati de restrictiile impuse in timpul starilor de urgenta si de alerta, ceea ce a dus la dificultati in derularea normala a activitatii de lucru, a investitiilor si altor operatiuni economice.
Acordarea sprijinului financiar devine posibil prin Ordonanta de Urgenta nr.130/2020, publicata in data de 6 august 2020 in Monitorul Oficial al Romaniei. Prin aceasta ordonanta se poate schimba modul in care se deruleaza Programul Operational Competivitate, prin modificarea anumitor termeni si acordarea ajutorului financiar pentru cei care depun cererea pana la data de 31decembrie 2020.
Formele prin care se acorda sprijinul financiar
Sprijinul financiar de 1 miliard de euro se va acorda sub trei forme. Se vor acorda microgranturi in valoare de 2000 de euro in sume forfetare, din fonduri nerambursabile, in vederea acoperirii diferitelor tipuri de cheltuieli care au fost afectate de instituirea starii de urgenta. Vor fi acordate si granturi in valoare de pana la 150.000 de euro, la fel, sub forma sumelor forfetare, pentru sprijinirea capitalului de lucru, ajutorul in acest sens, fiind stabilit prin anumite criterii, tinandu-se cont de cifra de afaceri a operatorului economic. Cea de-a treia forma de sprijin financiar este cea care vizeaza fondurile de investitii, granturile ajungand pana la valoarea de 200.000 de euro. Se acorda IMM-urilor pe baza unui proiect de investitii realizate de operatorii economici in cauza.
Beneficiari microgranturi
Operatorii economici care pot avea acces la acordarea de microgranturi se vor incadra in una dintre categoriile de mai jos:
IMM-uri care nu au angajati;
PFA-uri si ONG-uri cu activitati cuprinde in anexa 1 a proiectului, precum activitati profesionale, activitati cultural-artistice, activitati de editare, productie video, fotografie, activitati sportive;
PFA-uri sau CMI-uri care au fost implicati activ in transportul, evaluarea, diagnosticarea si tratarea pacientilor bolnavi cu Covid-19. Conditia pentru acordarea microgranturilor este de a nu fi beneficiat de stimulentul acordat de stat prin ordonanta din 6 aprilie 2020.
Beneficiar granturi pentru capital de lucru
Vor putea avea acces la granturile pentru capital de lucru IMM-urile care au fost direct afectate de instituirea restrictiilor impuse de diminuarea si stoparea raspandirii de Covid-19. Situatiile acceptate in acest sens sunt cele in care, activitatea a fost intrerupta in totalitate sau a fost redusa la minim in perioadele in care au fost instituite stariile de urgenta si de alerta.
„Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabileste in transe, in procent de 15% din cifra de afaceri aferenta anului 2019, dar in limitele minima si maxima, de 2000 de euro, respectiv 150 000 de euro”, Ordonanta de Urgenta nr. 130/2020.
Conditii de indeplinit:
Profit operitional obtinut din activitatea curenta;
Contributie minim 15% din valoarea grantului;
Mentinerea numarului de salariati minim 6 luni dupa ce se acorda grantul.
Beneficiari granturi pentru investitii
Granturi pentru investitii se acorda IMM-urilor din industria alimentara, energie, echipamente, servicii de ingrijire, reparatii, turism, hoteluri, confectii. In vederea acordarii acestor granturi va fi nevoie de depunerea unui proiect de investitii de catre operatorul economic, proiect ce va trebuie sa fie aprobat de Ministerul Economiei. Se impune conditia de contributie de cel putin 15% pentru operatorii economici din zone mai putin dezvoltate si de minim 30% pentru operatorii economici din Bucuresti si Ilfov.