Proiect de lege privind sanctiunea infractiunilor cu mijloace de plata fara numerar, inclusiv criptomonede

0
337

Exista in curs un proiect de lege cu scopul de a modifica si completa Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, pentru a combate fraudele si contrafacerea in ceea ce priveste mijloacele de plata fara numerar, unde sun incluse si criptomonedele.

Au fost introdusa o definitie a criptomonedei si tipuri noi de infractiune, cu sanctiunile aferente. Proiectul de lege trebuie sa treaca prin Parlament, iar apoi ajunge la presedintele tarii pentru promulgare, pentru a fi in final, publicat in Monitorul Oficial.

Articolul 180, Legea nr. 286/2009

Acest articol se modifica si cuprinde o definire a instrumentului de plata fara numerar care se refera la orice tip de dispozitiv, obiect sau inregistrare, care este protejat, care singur sau impreuna cu un set de proceduri faciliteaza care detinatorul sa efectueze transfer de bani sau de valoare monetara, inclusiv moneda virtuala.

Instrumentul de plata electronic este acel instrument care faciliteaza retragerea de numerar, incarcarea si descarcarea instrumentelor de moneda electronica, transferuri de fonduri, altele decat cele care sunt executate de institutiile financiare.

Moneda electronica este definita ca valoare monetara stocata la nivel electronic, care este emisa prin primirea de fonduri pentru efectuarea operatiunilor de plata si care este acceptata de catre o persoana, alta decat emitentul monedei electronice. Pe de alta parte, moneda virtuala este definita ca reprezentarea digitala a valorii care nu este emisa de o autoritate publica sau banca centrala, nu este legata de o moneda instituita legal si nu intra in categoria de moneda sau bani, dar este acceptata ca mijloc de schimb, cu putere de transferare, stocare si tranzactionare electronica.

Articolul 249, Legea nr. 286/2009

Modificarea vizeaza introducerea, transmiterea sau stergerea de date informatice, restrictionarea accesului la date sau impiedicarea functionarii sistemului informatic, pentru a obtine in beneficiu material pentru sine sau pentru alta persoana. Este considerata frauda si daca a produs paguba unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani.

Articolul 250, Legea nr. 286/2009

Se modifica alineatul 1 care va cuprinde detalii legate de operatiuni de retragere numerar, incarcare sau descarcare de instrument de moneda electronica, transfer de fonduri, moneda virtuala. Efectuarea acestor operatuni fara consimtamantul titularului se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani.

Un nou articol dupa art. 250

Cuprinde detalii legate de detinerea in scop fraudulos a instrumentelor de plata fara numerar prin savarsirea de fapte prevazute in prezenta lege, se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani. Daca se dobandeste pentru sine sau pentru alta persoana prin operatiuni frauduloase instrumentul de plata fara numerar prin savarsirea de fapte frauduloase, atunci se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani. “Fabricarea, producerea, primirea, deținerea, transmiterea sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea uneia dintre faptele prevăzute la art. 228, art. 229, art. 233-236, art. 238, art. 239 și art. 295, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, art. 250 (1), Legea nr. 286/2009.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here