Contestarea amenzilor pe persoana fizica poate avea loc respectand anumite conditii, in functie de situatie si context. Ne vom referi mai exact la contestarea procesului verbal de contraventie, un caz des intalnit printre soferii romani. Daca soferul considera ca i s-a facut o nedreptate in ceea ce priveste amenda primita din partea politiei, poate contesta amenda pe persoana fizica, in termen de 15 zile de la emiterea procesului verbal de contraventie.
Vom vedea care sunt pasii de urmat atunci cand este vorba de contestarea amenzilor pe persoana fizica si cum se poate solutiona problema intampinata.
Cadrul legal de contestare a amenzilor
“Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”, conform Legii nr. 203/2018. Chiar daca inaintarea unei contestatii anuleaza pe perioada solutionarii, sanctiunea propriu-zisa, este de preferat sa achitati amenda, in limita celor 15 zile, pentru a beneficia de reducerea de 50%, in cazul in care rezolvarea contestatiei nu este in favoarea soferului.
Completare contestatie amenda pe persoana fizica
In vederea inaintarii contestatiei cu privire la procesul verbal de contraventie, este nevoie de realizarea unei plangeri scrise. Se vor trece in plangere urmatoarele date:
Numele si prenumele subsemnatului, precum si domiciliul din actul de identitate.
Titlul actului – plangere contraventionala
Se vor trece datele de identificare ale procesului verbal de contraventie, numar, data si persoana de care a fost incheiat.
Se va cere anularea procesului-verbal din motive specifice, care urmeaza sa fie enumerate si detaliate. Se pot face trimiteri la anumite pasaje din lege care pot sa sustina nevinovatia si abuzul organului legii in acordarea amenzii.
La sfarsit se semneaza, se trece data si se adreseaza catre presedintele judecatoriei.
Solutionarea contestarii amenzii pe persoana fizica
Plangerea va fi depusa la judecatoria in circumscriptia careia a fost realizata fapta. In dosarul care cuprinde plangerea scrisa, va mai fi nevoie de orice tip de proba care poate demonstra nevinovatia, copia dupa procesul-verbal de contraventie si o solicitare scrisa pentru despagubirea banilor platiti pentru amenda.
In cazul in care contestatia este considerata valida si se aproba ca fiind corecta, procesul verbal de contraventie nu mai este valabil. In cazul in care s-a platit deja amenda, banii vor fi restituiti dupa hotararea judecatoreasca.
In conditiile in care persoana fizica nu este de acord cu hotararea judecatoreasca poate sa faca apel. Acest lucru se realizeaza tot prin intermediul unei plangeri scrise, care va fi depusa in termen de 15 zile, la sectia de contencios administrativ a tribunalului.
Invalidarea procesului-verbal
Exista de asemenea situatii in care procesul-verbal se anuleaza de la sine, daca se indeplinesc urmatoarele:
- Nu sunt specificate numele, prenumele agentului constatator
- Nu sunt specificate numele, prenumele contravenientului
- Nu sunt specificate denumirea si sediul persoanei juridice
- Nu se specifica fapta, motivele si data la care a fost comisa
- Nu este semnat de catre agentul constatator
Pentru orice tip de suport in redactarea plangerii contra procesului-verbal de contraventie nu ezitati sa ne contactati.