Modificari legislative privind adoptia

0
142

Conform Codului Civil definim adoptia ca fiind operatiunea juridica prin care se realizeaza o legatura de rudenie intre persoana care adopta, adica adoptatorul si persoana care este adoptata, adica adoptatul. Legaturile de rudenie se creeaza de la sine si intre adoptat si rudele adoptatorului.

Legea 273/2004 este cadrul legislativ privind procedura de adoptie, care a fost modificata prin adoptarea Legii 268/2020. Noile modificari si prevederi intra in vigoare de la data de 26 martie 2021. O sa vedem care sunt modificarile care au aparut in procedeul concret de adoptie, detalii legate de noile sume pe care pe primesc adoptatorii si alte aspecte ce tin de atestatul de adoptator si indemnizatia pentru concediu de acomodare.

Printre primele modificari aduse Legii 273/2004 se numara prelungirea perioadei de valabilitate a atestatului de adoptator, de la 2 ani la 5 ani. “Atestatul prevazut la alin. (5) este valabil pentru o perioada de 5 ani. Valabilitatea acestuia se prelungeste de drept pana la incuviintarea adoptiei”, art. 1, Legea 268/2020. De asemenea, in perioada de valabilitate a atestatului de adopator, persoana sau familia adoptatoare trebuie sa aduca la cunostinta institutiilor avizate daca a aparut vreo schimbare la nivel social, psihic si medical in ceea ce ii priveste. Termenul de instiintare este de 3 zile de la aparitia situatiei.

La articolul 18, se introduce un nou punct dupa alineatul 9 “directia prevazuta la alin. (3) are obligatia de a verifica anual indeplinirea conditiilor care au stat la baza eliberarii atestatului, prevazute la art. 13 alin (1), pe baza de documente doveditoare si intalniri cu adoptatorul/familia adoptatoare. In functie de concluziile verificarilor efectuate, directia care a eliberat atestatul decide daca se impune sau nu retragerea acestui document”, art. 1, Legea 268/2020.

Apar modificari si in ceea ce priveste incetarea de drept a atestatului care poate sa aiba loc atunci cand se implineste termenul pentru care s-a eliberat, cand se modifica configuratia familiala, prin deces sau prin divort, cand adoptatorul decedeaza. “Parcurgerea etapei de pregatire pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de parinte nu este necesara in cazul in care persoana sau familia care solicita evaluarea a mai detinut un atestat si valabilitatea acestuia a incetat potrivit prevederilor alin. (11) lit. a), b) si d), precum si in cazul persoanelor sau familiilor care solicita evaluarea si care au in plasament de cel putin 6 luni copilul pe care doresc sa il adopte”, art. 1, Legea 268/2020.

Alta modificare vizeaza posibilitatea de a adopta fara sa mai fie nevoie de acordul rudelor pana la gradul IV. Nu va mai fi nevoie de legalizarea actelor de identitate ale copilului si ale adoptatorilor. Se prelungeste termenul pana la care un copil ramane adoptabil, in cazul in care exista pentru acesta solicitari de adoptii, de la varsta de 14 ani la varsta de 18 ani. Se introduce o noua categorie de persoane are pot sa adopte, fiind vorba de familia sau persoana care a adoptat frati ai copilului sau care se afla in timpul procedurii de adoptie a unui frate de al copilului.

In ceea ce priveste partea financiara, adoptatorul va beneficia de indemnizatie lunara de 600 lei, care in cazuri speciale se poate mari cu 50%. “Adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai multi copii beneficiaza pentru fiecare copil adoptat de o suma fixa in cuantum de 1.500 lei pe an, destinata asigurarii unor servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de alta natura si a caror necesitate a fost stabilita ca urmare a recomandarilor unui medic, psiholog sau asistent social”, art. 1, Legea 268/2020.

Pentru orice tip de nelamuriri si probleme juridice apelati la un avocat online!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here