Modificari aduse OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

0
111

Printr-un proiect de ordonanta publicat la data de 11 martie 2021 se doreste modificarea OUG 111/2010 in cateva aspecte esentiale, ca urmare a contextului in care aflam din punct de vedere al obtinerii de venituri in timpul pandemiei.

Principala modificare legislativa vizeaza plata stimulentului de insertie care nu va mai inceta dupa ce parintele nu mai realizeaza venituri impozabile. Aceasta modificare este menita sa vina in ajutorul parintilor care atunci cand trebuiau sa se intoarca la locul de munca din concediul pentru cresterea copilului, pierdeau dreptul de a beneficia de stimulentul de insertie daca nu mai aveau un loc de munca la care sa se intoarca. Situatia ramanea la fel, chiar daca parintele isi gasea un alt loc de munca si se reangaja, inainte de a implini copilul 3, respectiv 4 ani.

Conform proiectului de ordonanta, acordarea stimulentului de insertie nu mai inceteaza in urmatoarele cazuri, doar se suspenda:

Beneficiarul nu mai realizeaza venituri impozabile si solicita concediu pentru cresterea copilului

Copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, iar beneficiarul nu mai realizeaza venituri impozabile

Ce inseamna mai exact suspendarea dreptului la stimulentul de inesertie? “Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-a produs suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen”, Proiectul de ordonanta pentru modificarea OUG 111/2010. Parintele caruia i se suspenda dreptul la stimulentul de insertie poate sa faca cerere in decurs de 60 de zile pentru a se relua plata acestuia.

De asemenea, o alta modificare importanta vizeaza plata stimulentului in valoare de 650 lei parintilor care au fost in conediul pentru cresterea copilului si obtin in continuare venituri impozabile, iar copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani.

Se beneficiaza de stimulentul de insertie “in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricand dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati”, Proiectul de ordonanta pentru modificarea OUG 111/2010.

Parintii care revin la locul de munca inainte ca cel mic sa implineasca varsta de 6 luni, respectiv 1 an pentru copii cu dizabilitati, primeau in mod normal stimulent de insertie in valoare de 650 lei, pentru ca prin modificarile aduse sa aiba dreptul la un stimulent de insertie de 1.500 lei, care se va acorda pana cand copilul implineste varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati. Dupa implinirea acestei varste, cuantumul stimulentului de insertie revine la 650 lei pana la implinirea varstei de 3 ani, respectiv 4 ani.

O modificare a OUG 111/2010 vizeaza obligatia angajatorilor in ceea ce priveste incetarea raporturilor de munca. Daca parintele se afla in perioada de plata a stimulentului de insertie, angajatorul nu are dreptul sa inceteze raportului de munca cu acesta, iar cu modificarea viitoare se va prelungi aceasta obligatie cu 6 luni, dupa ce a incetat dreptului parintelui la plata stimulentului de insertie.

Pentru orice tip de nelamurire in probleme juridice apelati la un avocat online!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here