Legea nr. 2/2021 reglementeaza modul in care se pot lua masuri legale cu privire la prevenirea si combaterea antitiganismului. Legea a fost adoptata in data de 4 ianuarie 2021 de catre Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei republicata.
Prin antitiganism se defineste modul prin care se percepe etnia roma, prin diferite manifestari verbale sau fizice bazate pe ura impotriva romilor, institutiilor, liderilor comunitatilor rome, lacasurilor de cult, traditiilor.
In prezenta lege se aminteste de organizatiile cu caracter antitiganist care pot sa fie formate din trei sau mai multe persoane care au ca scop promovarea ideilor si actiunilor antitiganiste, impotriva romilor. Aceste organizatii pot sa fie partide, miscari politicie, asociatii, fundatii, alte tipuri de societati.
Conform legii in vigoare orice forma de promovare in public a ideilor, conceptiilor sau doctrinelor antitiganiste intra la categoria de infractiuni se se poate pedepsi cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani, impreuna cu interzicerea unor drepturi. Daca se raspandeste la nivel public orice tip de stire, informatie, materiale antitiganiste, se savarseste o infractiune care se poate pedepsi cu inchisoare de la 1 an la 5 ani.
De asemenea, orice tip de confectionare, vanzare, detinere de simboluri antitiganiste care sunt raspandite la nivel public este o infractiune si se poate pedepsi ca atare, cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si cu interzicerea unor drepturi. Orice forma de utilizare si purtare in public a simbolurilor antitiganiste se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si cu interzicerea unor drepturi. “Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) sau (2), daca este savarsita in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei sau in scopul dezbaterii unor aspecte de interes public”, art. 5, Legea nr. 2/2021.
Un alt tip de infractiune este orice forma de initiere sau constituire a organizatiilor cu scop antitiganist care se poate pedepsi cu inchisoare de la 3 ani a 10 ani si interzicerea unor drepturi. Aceiasi sanctiune se poate aplica in cazul in care se adera sau se sprijina o astfel de organizatei. In cazul in care infractiunile enumerate sunt urmate de alte infractiuni, atunci se tine cont de reglementarea privind concursul de infractiuni.
“Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevazute la alin. (1), daca denunta autoritatilor existenta organizatiei, inainte ca aceasta sa fi fost descoperita si sa se fi inceput savarsirea vreuneia dintre infractiunile care intra in scopul grupului”, art. 6, Legea nr. 2/2021. De asemenea, daca una dintre persoanele implicate in faptele alineatului 1 al prezentei legi ajuta la urmarirea penala si la aflarea adevarului in ceea ce ii priveste pe unii sau pe toti ceilalti membrii se poate ca sa beneficieze de reducerea pedepsei la jumatate.