Conform Codului Rutier, proprietarii de vehicule au obligatia de a inmatricula sau de a inregistra respectivele vehiculele, inainte de a le pune in circulatie. O data inmatriculat un vehicul, aceasta se mentine pana in momentul in care se scoate definitiv din circulatie.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului si inmatricularea
Primul pas in ceea ce priveste inmatricularea vehiculului de catre noul proprietar este inscrierea in evidenta autoritatii competente, a dreptului de proprietate asupra vehiculului. Acest lucru trebuie sa fie realizat de catre primul proprietar al vehiculului. In continuare este nevoie de transcrierea in evidentele autoritatii competente a transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra vehiculului in cauza.
Acesti pasi sunt esentiali de urmat de catre proprietarul vehiculului pentru a putea elibera certificatul de inmatriculare, placutele cu numarul de inmatriculare atribuit si transcrierile in certificatul de inmatriculare si in cartea de identitate a vehiculului. Noul proprietar isi va inscrie datele in evidentele autoritatii competente in acelasi timp in care se specifica incetarea dreptului de proprietate asupra vehiculului a fostului proprietar.
Noul proprietar va cere autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate pentru a obtine un certificat de inmatriculare nou. Cererea se depune in 30 de zile din momentul in care noul proprietar dobandeste titlul de proprietate asupra vehiculului. “Solicitantii unei operatiuni de inmatriculare a unui vehicul in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, trebuie sa faca dovada certificarii autenticitatii vehiculului de catre Registrul Auto Roman, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului si al ministrului administratiei si internelor”, art. 11, Codul Rutier.
Orice tip de modificare in ceea ce priveste datele de identificare a vehiculului trebuie sa fie inscrise in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, la solicitarea proprietarului, in termen de maximum 30 de zile din momentul in care a avut loc respectiva schimbare.
Prevederi legale inmatriculare sau inregistrare vehicule
Orice tip de vehicul, in fara de cele trase sau care se imping cu mana, biciclete, trebuie sa fie inmatriculat sau inregistrat, sa poarte placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrate, in acord cu prevederile legale. Inmatricularea este permanenta sau temporara in cazul autovehiculelor (cu exceptia mopedelor si a troleibuzelor). Inainte de inamtriculare, pentru a putea circula pe drumurile publice este nevoie ca vehiculele sa poarte numere provizorii, care sunt eliberate de catre autoritatea competenta. “La cerere, persoanelor juridice care fabrica, asambleaza, caroseaza ori testeaza autovehicule, remorci sau tractoare agricole ori forestiere li se pot elibera pentru acestea autorizatii si numere pentru proba”, art. 13, Codul Rutier.
Dupa finalizarea procedurilor de inmatriculare se elibereaza certificatul de inmatriculare care este in conformitate cu categoria sau subcategoria din care face parte vehicului. Proprietarul primeste de asemenea placutele cu numerele de inmatriculare. “La cererea scrisa a proprietarului unui vehicul, in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare se poate inscrie si o alta persoana decat proprietarul, specificandu-se calitatea in care aceasta poate utiliza vehiculul, in virtutea unui drept legal”, art. 14, Codul Rutier.
Este interzis prin lege ca un vehicul sa circule fara sa fie inmatriculat sau inregistrat, fara placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare. De asemenea, proprietarul vehiculului nu il mai poate scoate pe drumurile publice daca a fost retinut ceritificatul de inmatriculare sau de inregistrare.