Legea nr. 8/1996 reglementeaza drepturile de autor si drepturile conexe, fiind modificata recent prin Legea nr. 15/2019, publicata in Monitorul Oficial in data de 11 ianuarie 2019.
Drepturile de autor se refera la toate tipurile de norme si reguli juridice asupra raporturilor personale nepatrimoniale si patrimoniale care se stabilesc in legatura cu o opera literara, artistica sau stintifica. Autorul unei astfel de opere este cel care are dreptul de a decide asupra modului in care aceasta opera este adusa la cunostinta publica, de a pretine recunoasterea calitatii sale de autor, de a cere respectarea integritatii operei si alte tipuri de drepturi specifice.
Autorul operei
Autorul unei opere poate sa fie persoana fizica sau persoana juridica, iar calitatea de subiect a acestuia se transmite respectand prevederile legale. Exista posibilitatea ca dreptul de autor sa fie dobandit prin mostenire sau cesiune.
Utilizatorul este considerat persoana fizica sau persoana juridica care are dreptul de a realizat diferite actiuni legate de opera, in conditiile prevazute de autori sau de catre titularii dreptului de autor. Autorii pot sa pretinda remunerare sau plata unor compensatii in vederea intreprinderii de actiunii de catre utilizatorii operei.
“Cand opera a fost adusa la cunostinta publica sub forma anonima sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercita de persoana fizica sau juridica ce o face publica avand consimtamantul autorului, atat timp cat acesta nu isi dezvaluie identitatea”, art. 3, Legea nr. 8/1996 actualizata.
Putem vorbi de opera comuna atunci cand mai multe persoane colaboreaza la crearea acesteia, in calitate de coautori. Drepturile de autor in acest caz apartin fiecarui coautor in parte, putand ca unul dintre ei sa fie autorul principal. Din punct de vedere al remuneratiei in cazul operei comune, aceasta revine fiecarui coautor in functie de proportia asupra carora au convenit. Daca nu exista o stabilire a proportiei in ceea ce priveste remuneratia atunci, conform legii, aceasta se distribuie proportionale cu partile de contributie a fiecarui coautor sau in mod egal. Pe de alta parte, opera colectiva se refera atunci cand contributiile adunate ale fiecarui coautor formeaza un tot, fara sa fie posibil sa se atribuie un drept distinct fiecarui coautor.
Obiectul drepturilor de autor
Obiectul dreptului de autor poate sa fie reprezentat de orice tip de creatie intelectuala in domenii artistice, stiintifice, literare, indiferent de modul in care este realizat sau exprimat. In aceiasi categorie de obiect al dreptului de autor intra opere derivate a caror creatie a fost posibil aplecand de la una sau mai multe opere preexistente, de exemplu traduceri, adaptari, adnotari, documentare, culegeri de opere literare, artistice sau stiintifice, enciclopedii, colectii sau compilatii.
Nu se aplica reglementarile legale prividn drepturile de autor in cazul unor opere distincte cum ar fi ideile, teoriile, conceptele, descoperiri stiintifice, texte oficiale politice, legislative, judiciare, simoboluri oficiale ale statului, drapelul, emblema, blazonul, stema, stirile si informatii de presa, alte fapte si date.
Cuprinderea dreptului de autor
Dreptul de autor cuprinde o serie de drepturi morale, cum ar fi:
Dreptul de decidere a modului si cand este adusa opera la cunostinta publica
Dreptul de pretindere a recunoasterii calitaii de autor a operei
Dreptul de decidere asupra numelui sau denumirii sub care este adusa opera la cunostinta publica
Dreptul de pretindere a respectatii integritatii operei
Dreptul de opunere modificarilor sau atingerilor aduse operei
Dreptul de retractare al operei si la despagubire.
“Dupa moartea autorului, exercitiul drepturilor prevazute la art. 10 lit. a), b) si d) se transmite prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe durata nelimitata. Daca nu exista mostenitori, exercitiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectiva care a administrat drepturile autorului sau, dupa caz, organismului cu cel mai mare numar de membri, din domeniul respectiv de creatie”, art. 11, Legea nr. 8/1996 actualizata.
Autorul unei opere, indiferent de natura acesteia si de domeniul din care face parte, are dreptul de a decide modul in care si cum va fi utilizata opera, putand cere solicitarea dreptului de folosinta a operei din partea utilizatorilor. Astfel ca, prin dreptul de autor deriva drepturi patrimoniale asupra operei, prin care autorul poate sa autorizeze sau sa interzica reproducerea, distribuirea, inchirierea, imprumutul, comunicarea publica, radiodifuzarea operei.
“Prin reproducere, in sensul prezentei legi, se intelege realizarea, integrala sau partiala, a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv realizarea oricarei inregistrari sonore sau audiovizuale a unei opere, precum si stocarea permanenta ori temporara a acesteia cu mijloace electronice”, art. 14, Legea nr. 8/1996 actualizata.
Distribuirea se refera la vanzarea sau transmiterea cu titlul oneros sau gratuit a formei originale a operei sau a copiilor acesteia. Importul se refera la introducerea operei pe piata interna in scop comercial a formei originale a operei sau a copiilor acesteia. Inchirierea se refera la dispunerea de utilizare a operei pentru un timp limitat cu avantaje economice.
Durata protectiei dreptului de autor
Dreptul de autor se naste din momentul in care se creeaza opera, indiferent de mod sau de exprimarea formei acesteia. Drepturile patrimoniale dureaza pe tot parcursul vietii autorului si se transmit apoi prin mostenire, pentru o perioada care nu depaseste 70 de ani. In cazul in care autorul decedeaza si nu exista mostenitori drepturile revin organismului de gestiune colectiva mandat de catre autor sau care are cel mai mare numar de membrii. Daca se aduce la cunostinta publica opere sub pseudonim sau fara sa existe indicii cu privire la autor, drepturile patrimoniale au o durata ce nu depaseste 70 de ani de la data la care opera se aduce la cunostinta.
In cazul operelor create prin colaborare drepturile patrimoniale au o durata de 70 de ani de la decesul ultimului dintre coautori. “Termenul de protectie a unei compozitii muzicale cu text inceteaza dupa 70 de ani de la decesul ultimului supravietuitor dintre textier si compozitor, indiferent daca acestia au fost sau nu desemnati drept coautori, cu conditia ca contributia adusa respectivei compozitii muzicale cu text sa fi fost creata in mod special pentru aceasta”, art. 30, Legea nr. 8/1996 actualizata.
In cazul specific al programelor de calculator, drepturile patrimoniale dureaza pe tot parcursul vietii autorului si dupa decesul acestuia se transmite prin mostenire pentru o perioada de 70 de ani.
In cazul operelor colective drepturile patrimoniale dureaza 70 de ani de la aducerea la cunostinta publica a operelor. Price tip de modificare, adaugare, taietura, corectare a operei nu afecteaza perioada de procetia a operei respective. Dupa decesul autorului, in fiecare caz prezentat mai sus, termenul se calculeaza incepand de la data de 1 ianuarie a anumului care urmeaza decesului sau aducerii la cunostinta publica a operei.
Pentru orice tip de nelamuriri si probleme juridice apelati la un avocat online!