Informatii esentiale despre angajatul temporar

0
566

Un salariat temporar este angajat de catre un agent de munca temporara si este pus de acesta la dispozitia unui utilizator, pentru a presta activitatea de munca sub conducerea acestuia. Salariatul temporar incheie un contract de munca temporara cu agentul de munca temporara, pentru a putea fi pus la dispozitia unui utilizator.

Agentul de munca trebuie sa fie persoana juridica si trebuie sa aiba emisa o autorizatie din partea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Astfel, poate incheia contracte de munca temporara cu salariati temporari pe care ii pune la dispozitia utilizatorului.

Utilizatorul poate sa fie persoana fizica sau persoana juridica, in a caror atributii intra supravegherea si conducerea formatiunii, unde lucreaza temporar salariatul temporar.

Durata muncii temporare

In conformitate cu reglementarile din Codul Muncii, munca temporara nu poate sa fie stabilita pe o perioada care sa depaseasca 24 de luni, iar in cazul in care se prelungeste perioada, atunci totalul lunilor lucrate nu trebuie sa depaseasca 36 de luni. Se specifica in contractul de munca temporara durata exacta a perioadei de munca temporara, daca este cazul de prelungire si alte aspecte implicite.

Contractul de munca temporara

Contractul de munca temporara este inscris in categoria contractelor individuale de munca si se incheie intre o parte, agentul de munca temporara si cealalta parte, salariatul temporar, pe durata unei misiuni. Este obligatoriu prin lege ca in contract sa se stipuleze modul in care va avea loc indeplinirea misiunii, durata acesteia, detalii despre utilizator, remuneratie si mod de plata.

Exista situatia in care contractul de munca temporara poate sa fie incheiat in baza mai multor misiuni. In acest sens contractul se poate incheia pe perioada nedeterminata, fiind posibil ca salariatul temporar sa indeplineasca mai mult de doua misiuni. „Contractul de munca temporara inceteaza la terminarea misiunii pentru care a fost incheiat sau daca utilizatorul renunta la serviciile sale inainte de incheierea misiunii, in conditiile contractului de punere la dispozitie”, art. 95 Codul Muncii.

Contractul de punere la dispozitie

Se va incheia un contract de punere la dispozitie intre agentul de munca temporara si utilizator. Contractul va cuprinde in mod obligatoriu durata misiunii, detalii despre locul de munca, postul ocupat, sarcini, atributii si program de lucru, conditii de munca, echipamente de protectie care trebuie purtate in timpul muncii, unde este cazul, valoarea comisionului care ii revine agentului de munca temporara.

Salariul angajatului temporar

Angajatul temporar va fi platit de catre agentul de munca temporara, pe perioada indeplinirii misiunii. Acest salariu se stabileste de comun acord intre salariatul temporar si agentul de munca temporara, fara sa fie mai mic decat salariul minim brut pe tara.

“Agentul de munca temporara este cel care retine si vireaza toate contributiile si impozitele datorate de salariatul temporar catre bugetele statului si plateste pentru acesta toate contributiile datorate in conditiile legii”, art. 96 Codul Muncii. Daca se intampla ca agentul de munca temprorara sa nu achite impozitele si contributiile in 15 zile de la data in care a intrat in vigoare contractul, atunci utilizator le va plati, la cererea salariatului temporar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here