Astazi vom vorbi despre ceea ce inseamna, din punct de vedere legal, consiliul de familie, importanta acestui concept si legatura directa pe care o are cu instituirea tutelei asupra minorului. De regula, consiliul de familie are rolul principal de supraveghere a modului in care se exercita pozitia de tutore si modul in care tutorele isi indeplineste indatoririle fata de minor si fata de bunurile acestuia.
Este necesara instituirea tutelei asupra minorului, in cazul in care ambii parinti decedeaza, identitatea acestora este necunoscuta, parintii sunt decazuri din drepturile parintesti, sunt disparuti sau declarati prin hotararea judectoreasca ca nemaifiind in viata.
Membrii in consiliul de familie
Consiliul de familie se constituie din dispozitia instantei de tutela si poate contine cel putin 3 membri, care pot fi rude sau afini. Poate fi vorba de rude foarte apropiate de gradul I sau rude mai indepartate si alte cunostinte ale familiei minorului, apropiate de acesta sau interesate in mod direct de situatia acestuia. Exista cateva reguli care trebuie respectate, in ceea ce priveste componenta consiliului de familie. Sotul si sotia nu pot face parte din acelasi consiliul de familie, tutorele nu poate sa fie membru al consiliului de familie, iar instanta de tutela are dreptul de a numi 2 supleanti, atunci cand situatia o cere.
Constituire consiliu de familie
Consiliul de familie se constituie la domiciliul minorului de catre instanta de tutela. Acesta convoca toti membrii eligibili pentru consiliul de familie, in cazul in care minorul nu a implinit inca varsta de 14 ani. Vor mai fi convocati in acelasi timp tutorele minorului si alte persoane interesate direct de situatia minorului. In vederea constiuitii consiliului de familie si a numirii membrilor, se va tine cont de acordul acestora si de parerea minorului care a implinit varsta de 10 ani.
Modificare consiliul de familie
In cele mai multe cazuri, modul in care este alcatuit consiliul de familie nu poate suferi modificari pe tot parcursul exercitarii tutelei. Exceptiile de la aceasta regula sunt valide in momentul in care interesele minorului sunt afectate de componenta consiliului de familie, atunci cand unul dintre membrii consiliului de familie decedeaza si este nevoie de inlocuire si atunci cand la cererea tutorelui se schimba componenta consiliului de familie, in urma a doua hotarari consecutive ale instantei de tutela.
Functionarea consiliului de familie
Tutorele din proprie initiativa sau la cererea membrilor, minorului care a implinit 14 ani sa instantei de tutela, convoca respectivul consiliu de familie cu minimum 10 zile inainte de intrunire. “Cu acordul tuturor membrilor consiliului de familie, convocarea se poate face si mai devreme de implinirea termenului de 10 zile dinainte de data intrunirii. In toate cazurile, prezenta tuturor membrilor consiliului de familie acopera neregularitatea convocarii”, art. 129 Codul Civil.
Membrii convocati se vor prezenta la locul de intrunire stabilit sau vor fi reprezentanti de alte persoane, atunci cand se afla in imposibilitate de a se prezenta in mod fizic la data respectiva. Toate intrunirile dintre consiliul de familie, tutore si minor se vor desfasura la domiciliul acestuia, spre deosebire de situatia in care consiliul de familie este convocat de instanta de tutela si atunci intrunirea va avea loc intr-un spatiu desemnat de aceasta.
Atributii consiliu de familie:
Avize consultative in luarea de decizii;
Deciziile se consemneaza in registru de catre unul dintre membrii consiliului de familie;
Orice act incheiat de catre tutore trebuie sa primeasca in prealabil, avizul consultativ al consiliului de familie.