Acordare fonduri pentru achizitionarea de echipamente pentru elevi pe fondul preventiei Covid-19

0
489

Ne apropiem cu pasi repezi de inceperea anului scolar si avand in vedere situatia actuala, in ceea ce priveste raspandirea in continuare cu Covid-19, Guvernul a adoptat o noua Ordonanta de Urgenta prin care faciliteaza acordarea de echipament electronice si sanitare pentru elevi.

Ordonanta de urgenta prevede acordarea de tablete cu conexiune la internet si alte echipamente necesare elevilor si cadrelor didactice pentru a putea continua cursurile in anul scolar 2020-2021, in contextul crizei pandemice provocata de Sars-Cov-2. De asemenea, se iau in calcul implementarea unor masuri de igiena si siguranta, prin echipamente si metode specifice, in scoli si spatiile unde se desfasoare cursurile, pentru prevenirea si stoparea raspandirii Covid-19.

Se vor achizitiona echipamente IT mobile, tablete cu acces la internet pentru a fi utilizate in scopuri scolare, echipamente electronice pentru cadrele didactice pentru desfasurarea cursurilor in mediul online, la distanta. Bugetul alocat in vederea achizitionarii acestor echipamente este de pana la 50.000.000 de euro.

Plata acestor echipamente se va face ramburs din fonduri externe prin Programul Operational Competivitate, derulat intre 2014-2020. Intr-un articol anterior am adus in discutie modificarile care au aparut in cadrul Programului Operational Competivitate, ca urmare a contextului actual special in care se afla economia nationala.

Se prevede sa se cheltuiasca maximum 200 de euro per tableta, cu echivalent in lei in momentul achizitiei, suma respectiva cuprinzand abonamentul lunar la internet, acolo unde este cazul si este aprobat din punct de vedere legal.

Beneficiari echipamente electronice pentru cursuri online

  • Toate unitatile scolare in care exista ciclu gimnazial, care au personalitate juridica si pot incheia contract de achizitie publica. Exceptie fac untitatile scolare care se afla in zone mai bine dezvoltate.
  • Autoritati publice locale pentru unitati scolare care deruleaza cursuri pentru elevii din ciclul gimanzial
  • Parteneriate intre unitatile scolare si autoritatile publice locale.

Se pot depune cereri pentru finantare de catre orice unitate scolara sau autoritate publica locala care se incadreaza in conditiile legale de acordare, totul desfasurandu-se dupa principiul primul venit-primul servit, cu respectarea pragului minim de calitate prevazut in Programului Operational Competivitate.

Dupa achizitionarea echipamentelor electronice, acestea se vor acorda prin procese verbale de predare-primire, procedeu prin care se asigura faptul ca, sunt respectate prevederile legale si respectivele echipamente sunt utilizate in scop scolar de catre cei care au nevoie. “Achizitia de echipamente mobile IT de tip tablete pentru uz scolar se face in regim de cost simplificat potrivit prevederilor Regulamentelor Comisiei Europene”, art. 2 Ordonanta de Urgenta a Guvernului.

Incepand cu data de 1 august 2020 se vor putea deconta cheltuielile legate de achizitia echipamnetelor electronice pentru uz scolar, din fondurile externe nerambursabile aferente Programului Operational Competivitate. In ceea ce priveste realizarea platii echipamentelor electronice pentru uz scolar se vor putea face credite de angajament sau credite bugetare, de catre autoritatile publice locale.

„Sumele angajate care nu pot fi decontate din alocarea Programului Operational Competitivitate 2014-2020 sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Fondurilor Europene, in calitate de autoritate de management pentru  Programul Operational Competitivitate 2014-2020, in cazul in care nu pot fi incluse la finantare din fonduri externe nerambursabile, in perioada de programare 2021 – 2027”, art. 3 Ordonanta de Urgenta a Guvernului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here