Ordinul de protectie poate sa fie cerut de catre orice persoana a carei viata, integritate fizica si/sau psihica, libertate sunt puse in pericol, prin acte de violenta din partea unui membru al familiei. Cererea ordinului de protectie se face catre instanta, care poate dispune o serie de masuri in acest sens, in functie de natura, fapt si gravitatea situatiei.
Legea 217/2003 contine norme si dispozitii privind emiterea si punerea in aplicare a ordinului de protectie.
Instanta poate sa impuna o serie de obligatii si restrictii, in vederea asigurarii sigurantei victimei, care trebuie respectate de catre agresor:
- Se poate dispune evacuarea temporara a agresorului din locuinta in care convietuieste cu victima, chiar daca agresorul este proprietarul de drept al locuintei;
- Dupa ce are loc evacuarea agresorului din locuinta, se poate face reintegrarea victimei, in conditii de siguranta;
- Daca agresorul ramane in locuinta, se poate face impartirea locuintei, pentru ca agresorul sa nu intre in contact cu victima;
- Se stabileste in instanta respectarea unei distante minime intre agresor si victima, precum si alte persoane apropiate acesteia. Aceiasi interdictie este valabila in raport cu resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamand frecventat de victima;
- Agresorul poate sa primeasca interdictie sa frecventeze zonele in care se afla victima;
- Interzicerea apelarii prin telefon sau prin alt mijloc de comunicare a victimei;
- Daca detine arme, de orice tip, agresorul este obligat sa le predea politiei;
- Daca sunt implicati copii minori, atunci acestia vor fi incredintati sau li se va stabili o noua resedinta, pana la rezolvarea situatiei, pentru siguranta lor. “Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala”, art 2, Legea 217/2003.
Cerere ordin de protectie
Victima poate sa depuna cerere pentru emiterea ordinului de procetia la judecatoria in raza teritoriale in care isi are domiciliul sau resedinta. Cererea pentru ordinul de protectia poate sa fie depusa de catre victima in persoana sau daca nu este posibil acest lucru, de catre un reprezentant lega, procuror, autoritate competenta in asigurarea protectiei victimelor violentei domestice sau reprezentant al furnizorului de servicii sociale de combatere a violentei in familie. Reprezentantul va trebui sa aiba acordul victimei pentru a putea depune cererea pentru emiterea ordinului de protectie. Nu se plateste taxa de timbru.
Aici gasesti model de formular pentru cerere emitere ordin de protectie.
Judecarea cererii ordinului de protectie
Persoana care depune cererea de emitere a ordinului de protectie poate sa beneficieze de reprezentarea unui avocat. Cererea pentru ordinul de protectie se poate judeca de urgenta, in prezenta procurorului, in camera de consiliu, si ordinul de protectia poate fi emis in aceiasi zi in care a fost depusa cererea, fara reprezentarea partilor, daca situatia implica un pericol crescut pentru siguranta victimei. “Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare”, art. 27 Legea 217/2003.
Emiterea ordinului de protectie
Ordinul de protectie este pus in aplicare cu titlul executoriu, fara somatie. Se poate face recurs asupra hotararii de emitere a ordinului de protectie in decurs de maxim 3 zile de la momentul in care se pronunta sau se comunica hotararea. Conform Legii 217/2003, politistul insarcinat cu punerea in executare a ordinului de protectie are dreptul sa intre in locuinta familiei victimei si in orice anexa, avand consimtamantul victimei.
In cazul in care ordinul de protectie expira, iar situatia este la fel sau se inrautateste, victima are dreptul sa solicite un nou ordin de protectie.