Completarea si depunerea declaratiei unice 2020

0
722

Noua versiune a Declaratiei Unice s-a publicat in Monitorul Oficial Ordinul ANAF nr. 139/2020, pe data de 23 ianuarie 2020. Acest nou model al Declaratiei unice vine cu o serie de modificari, menita sa clarifice unele confuzii la nivel de intelegere si completare, precum sa si adauge unele aspecte actuale care vizeaza impozitarea si plata contributiilor sociale. In cele ce urmeaza ne vom referi la principalale modificari si vom trece in revista modul de completate si depunere la Declaratiei Unice pentru anul curent.

Modificari aduse Declaratiei Unice

Denumirea oficiala este de acum “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” si include o serie de modificari si adaugari fata de versiunile anterioare. Printre acestea se numara introducerea impozitelor pentru veniturile obtinute in urma tranzactiilor cu moneda virtuala si in urma cesiunii de creanta. Va exista de acum inainte o rubrica speciala care poate fi completate de catre cei care aduc venituri din strainatate, acestea nefiind impozabile, in acord cu reglementarile de la nivel international.

O alta schimbare semnificativa este rubrica in care se precizeaza faptul ca persoanele care obtin venituri in oricare dintre situatiile prezentate in art. 155 din Codul Fiscal, nu sunt obligate sa plateasca contributiile sociale pentru Casa de Asigurari Sociale de Sanatate. Totodata, sintagmele de “venit anual” si “castig anual” se vor comasa pentru a elimina orice tip de confuzie in momentul completarii de catre contribuabili.

Perioada de depunere a declaratiei unice

In mod normal, perioada de depunere a declaratiei unice nu depasea data de 15 martie, dar in 2020 s-a prelungit pana pe data de 25 mai anul curent. Aceasta schimbare a venit la cererea mai multor ONG-uri de a prelungi data de depunere a declaratiei pe venit si platii contributiilor catre stat, pentru ca formularele sa poate fi completate la timp de catre toata lumea. In aceste conditii, declaratia unica se va depune astfel:

Pana pe 25 mai anul curent – stabilirea si declararea impozitului pe venit estimat, stabilirea si declararea contributiilor sociale.

Pana pe 25 mai anul urmator – stabilirea si declararea impozitului pe venit realizat, stabilirea si declarara contributiilor sociale.

Declaratia unica se depune in termen de 30 zile in cazul celor care si-au inceput activitatea in anul fiscal curent sau in cazul celor care obtin venituri extrasalariale si care pana in acest moment nu au fost obligati sa completeze si sa depuna declaratia unica.

Completarea declaratiei unice

Declaratia unica se va completa direct de catre contribuabil sau de catre cel imputernicit in mod fiscal, conform prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Se completeaza fiecare rubrica pe categorii de venituri si surse, in conformitate cu realitatea prezenta. In cazul in care aveti de completate declaratia pentru mai multe tipuri de venit diferite, datele necesare se vor trece in sectiunea aferenta tipului de venit, atat pentru veniturile realizate in 2019, cat si pentru cele estimate in 2020.

Se vor completa datele de identificare ale contribuabilului: CNP-ul, statul de rezidenta in conditiile in care nu aveti resedinta in tara, nume, prenume, adresa domiciliului fiscal, cont bancar IBAN al contribuabilului.

In continuare se completeaza in functie de numarul de venituri, modul in care sunt obtinute aceste venituri si categoria in care acestea se incadreaza. In cazul in care exista venituri care nu sunt incluse in niciuna dintre rubricile declaratiei unice, se va depune o declaratie rectificativa.

Mod depunere declaratie unica

Declaratia unica se poate depune in mod electronic, prin SPV, serviciul Spatiu Privat Virtual sau direct pe site-ul e-guvernare.ro prin utilizarea semnaturii electronice.

Declaratia unica se poate trimite sub forma printata si completata, la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.

Pentru orice fel de nelamurire in completarea declaratiei unice nu ezitati sa ne contactati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here