Conform Codului Civil tutela se instituie in cazul in care ambii parinti decedeaza, nu se cunoaste identitatea acestora, sunt decazuti din drepturile parintesti sau li s-a interzis exercitarea drepturilor parintesti ca urmare a aplicarii unei pedepse penale. Se poate institui tutela atunci cand se inceteaza adoptia si instanta dispune acest lucru in vederea interesului copilului.
O sa vedem in randurile care urmeaza la ce se refera termenul de dare de seama in contextul exercitarii tutelei si care sunt cazurile in care aceasta inceteaza.
Darea de seama
In orice tip de tutela exista o instanta de tutela a carei sarcina principala este aceea de a controla in mod constant modul in care se exercita tutela, cu aspecte implicite ce vieaza atributiile privind siguranta, educatia, bunastarea minorului si gestionarea bunurilor acestuia.
Astfel ca, tutorele are obligatia de a prezenta instantei de tutela o dare de seama anuala, in care sa explice modul in care a avut grija de minor si in ce mod a administrat bunurile minorului. La finalul fiecarui an calendaristic, in decurs de maximul 30 de zile, tutorele va prezenta aceasta dare de seama instantei de tutela. Ca exceptii, in conditiile in care averea minorului nu este de mare insemnatate, atunci darea de seama privind bunurile se poate prezenta la intervale mai lungi de timp, fara sa se depaseasca termenul legal de 3 ani. Darea de seama anuala nu este exclusiva si se poate ca instanta de tutela, atunci cand crede de cuviinta poate sa solicite pe parcursul anului dare de seama privind diferite aspecte ce tin de ingrijirea, cresterea minorului si administrarea bunurilor acestuia.
“Instanta de tutela va verifica socotelile privitoare la veniturile minorului si la cheltuielile facute cu intretinerea acestuia si cu administrarea bunurilor sale si, daca sunt corect intocmite si corespund realitatii, va da descarcare tutorelui”, art. 153, Codul Civil.
Incetarea tutelei
Tutela inceteaza in cazul in care nu se mai indeplinesc conditiile pentru instituirea acesteia, precum si in cazul in care minorul decedeaza. Tutorele isi inceteaza functia din momentul decesului acestuia sau prin inlocuire de catre alt tutore. Tutorele poate fi indepartat din functie daca se dovedeste faptul ca a savarsit un abuz, a dat dovada de neglijenta, precum si alte fapte grave.
Daca vorbim de cazul in care tutorele decedeaza, atunci, pana in momentul in care se numeste un alt tutore, atributiile acestuia revin mostenitorilor, mai precis, unul dintre acestia, daca sunt mai multi, preia atributiile tutorelui prin procura speciala. In cazul in care nu exista mostenitori majori sau nu exista mostenitori, atunci instanta de tutela trebuie sa numeasca un curator special.
“Bunurile care au fost in administrarea tutorelui vor fi predate, dupa caz, fostului minor, mostenitorilor acestuia sau noului tutore de catre tutore, mostenitorii acestuia sau reprezentantul lor legal ori, in lipsa, de curatorul special numit potrivit dispozitiilor art. 160 alin. (2)”, art. 161, Codul Civil. Dupa ce se predau si se verifica bunurile si valorile, instanta de tutela poate sa dea descarcare de gestiune tutorelui. In continuare, tutorele poate fi tras la raspundere pentru prejudiciile pe care le-a cauzat in mod voit. In conditiile care in care are loc o inlocuire de tutore, atunci noul tutore are dreptul de a cere vechiului tutore repararea prejudiciilor asupra minorului.
Pentru orice tip de nelamurire in probleme juridice apelati la un avocat online!