Contractul de vanzare-cumparare autor este necesar atunci cand vindem masina proprie sau cumparam o masina nou. Acest tip se realizeaza, de obicei, intre doua parti, vanzatorul care detine masina si cumparatorul, in posesia caruia va intra masina, dupa indeplinirea obligatiilor din contract si efectuarea completa a platii.
Contractul de vanzare-cumparare autor se poate realiza cu ajutorul unei firme specializate, fiind mult mai sigur si mult mai rapid, insa se poate completa de catre vanzator in prezenta cumparatorului, existand modele disponibile online, care pot fi printate.
In cele ca urmeaza ne vorm referi la modul de realizare al contractului de vanzare-cumparare auto, ce implica, obligatii si alte tipuri de clauze.
Realizarea contractului de vanzare-cumparare auto
Este de preferat, in cazul in care completati singuri contractul de vanzare-cumparare auto, sa fie realizat la computer sau la o masina de scris. Se va evita scrisul de mana, pentru ca de multe ori se pot face interpretari pe baza unor cuvinte sau sintagme, scrise ambiguu sau neinteligibil.
Cel mai bine, cautati online un model de contract vanzare-cumparar auto, completati spatiile libere si apoi puteti sa-l printati din forma finala. Desigur, este de mentionat faptul ca, in momentul completarii contractului, trebuie sa fie prezente ambele parti, vanzatorul si cumparatorul.
Eset de avut in vedere completarea a 5 exemplare ale contractului, care se vor comporta ca originale, in demersurile care urmeaza in operatiunea de vanzare-cumparare:
- Primul exemplar ii apartine vanzatorului.
- Unul dintre exemplare va ajunge la Fisc, dus de catre vanzator.
- Un exemplar ii apartine cumparatorului.
- Un alt exemplar de contract este necesar pentru cumparator in vederea inregistrarii masinii la Fisc.
- Ultimul exemplar este folosit pentru inmatricularea masinii.
Completarea contractului de vanzare-cumparare auto
Se va incepe completarea cu cea de-a doua sectiune a contractului, in care vor fi trecute datele vanzatorului, nume, adresa, datele de identificare din cartea de identitate, calitatea de “vanzator”.
Urmatoarea sectiune este completata cu datele cumparatorului, cu aceleasi tip de date de identificare si specificarea calitatii de “cumparator”.
Aceste specificatii sunt valabile in cazul in care ambele parti sunt persoane fizice. In situatia in care cumparatorul este persoana juridica se va completa si sectiunea aferenta datelor de identificare ale firmei.
In ultima parte se vor trece datele masinii: data fabricatiei, modelul, numar de identificare, capacitate cilindrica, serie de motor.
La final se va semna de doua ori de catre vanzator, respectiv de doua ori de catre cumparator.
Inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare auto
In cazul in care va aflati in ipostaza de cumparator a unei masini este bine sa va asigurati, ca vanzatorul va poate pune la dispozitie urmatoarele acte:
Cartea de identitate a masinii, care sa contina holograma RAR. Tot ceea ce este trecut in aceasta carte de identitate trebuie sa corespunda cu anul de fabricatie, model, culoare si alte aspecte specificate de vanzator.
Certificatul de autenticitate care va fi obtinut de la RAR, pentru a fi sigur ca masina corespunde cu modelul si specificatiile din cartea de identitate, nu este furata, seria nu este modificata, dovada platii timbrului de mediu.
Dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare auto
Dupa semnarea contractului in calitate de cumparator, va trebui sa primiti din partea vanzatorului urmatoarele acte: certificatul de inmatriculare cu ITP-ul la zi, asigurare RCA, cartea tehnica si carnetul de service.
In cazul in care aveti nevoie de un sfat din partea unui specialist, inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare auto, nu ezitati sa ne contactati aici.