In mediul online exista foarte mult intrebari ce tin de functia de administrator de bloc, de cine poate indeplini aceasta functie, care sunt obligatiile si care sunt conditiile pentru a fi admis. In acest sens am alocat articolul de azi, sa incercam sa lamurim cateva aspecte si sa vedem ce spune Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.
Ce inseamna administrarea la bloc?
Acest tip de activitate cuprinde o serie de aspecte ce tin de administrarea tehnica, de intretinerea proprietatii comune, de contabilitate si de casiere. Un administrator de bloc va indeplini aceste sarcini, cu posibilitatea de a avea si alte atributii care sunt stabilite prin ceea ce se decide la nivelul Adunarii generale a asociatiei de proprietari.
Cine poate si cine nu poate sa fie administrator de bloc?
Conform legii in vigoare administrarea de bloc poate sa fie realizata de catre persoane fizice sau persoane juridice specializate in acest sens. Urmatoarele categorii de persoane nu pot sa indeplineasca functia de administrator sau orice alta functie in asociatia de proprietari:
- Cei care au fost condamnati pentru infractiuni ce tin de spectrul economic si financiar.
- Cei care sunt rude de cel mult gradul III cu cei care ocupa functii in cadrul asociatiilor de proprietari.
Conditii de indeplinit pentru a fi administrator de bloc
Inainte de a aplica pentru functia de administrator, persoana in cauza trebuie sa obtina un atestat si un certificat de calificare profesionala in acest sens. Atestatul are o valabilitate de 4 ani de la data la care este emis si poate fi reinnoit.
Administratorul isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca sau contract de prestari servicii. Administratorul este desemnat de catre comitetul executiv si decizia este comunicata tuturor proprietarilor.
Obligatiile administratorului de bloc
Inainte de a aplica pentru un astfel de post este bine sa cunoasteti care sunt indatoririle si obligatiile administratorului conform legii. Acestea administreaza imobilul si supravegheaza lucrarile care tin de conservarea si intretinere imobilului.
Se obliga sa presteze serviciile care sunt prevazute in contractul de administrate, in mod profesional si responsabil. Realizeaza sarcinile care ii revin in urma celor stabilite de catre Adunarea generala a asociatiei de proprietari.
Se ocupa de tot ce tine de contabilitate si casierie, avand in gestiune pentru fiecare asociatie bunurile materiale si fondurile banesti ale asociatiei. Estimeaza cheltuielile asociatie de proprietari, sumele care sunt necesare din fondurile asociatiei, cheltuielile previzibile pana la sfarsitul perioadei de recalculare a bugetelor anuale si altor prognoze. Administratorul este cel care incheie contractele cu furnizorii de servicii in vederea intretinerii condominiului.
Atunci cand oricare dintre proprietari solicita informatii despre data, documente si alte detalii legate de cheltuieli anuale administratorul este obligat sa le puna la dispozitia acestora. De asemenea, administratorul este cel care gestioneaza fondul de rulment si fondul de reparatii, se ocupa cu intocmirea listei lunare a cheltuielilor de intretinere, in cel mult 5 zile de la primirea ultimei facturi de la furnizorii de servicii. In acelasi timp afiseaza la avizier lista cu veniturile si cheltuielile asociaatiei, precum si alte atributii care sunt stabilite de catre asociatia de proprietari.
Aflati mai multe aici despre legea care reglementeaza formarea si desfasurarea activitatii asociatiilor de proprietari.